ΕΛΑΣ: 90.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο- Ένταση σε αντιδιαδήλωση (vids)

Πλήθος κόσμου, βουλευτές από τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή, άλλα και ο Βασίλης Λεβέντης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και όλοι οι Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδας έδωσαν την Κυριακή «το παρών» στο ογκώδες συλλαλητήριο μπροστά στον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, κατά της χρήσης του ορού «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Το πλήθος του κόσμου ξεκινούσε από το παλιό λιμάνι και έφτανε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, με την ΕΛΑΣ να εκτιμά ότι έχουν συγκεντρωθεί 90.000 άνθρωποι, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 400.000. 

Σύμφωνα με την τροχαία 970 πούλμαν εισήλθαν στην πόλη, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 67 χιλιάδες άτομα. Πολλά πούλμαν δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι περίπου 200 πούλμαν είχαν κολλήσει στα διόδια των Μαλγάρων.  



«Μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Νίμιτς, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει επίσημα από τον ΟΗΕ την αντικατάστασή του από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» σχολίασε στο μεταξύ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, έκανε λόγο για μεγάλο όγκο διαδηλωτών με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια. Ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποιοι με κράνη και μαύρες μπλούζες, τους οποίος ωστόσο αποδοκίμασε ο κόσμος.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε και ο Μητροπολίτης Άνθιμος ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Eπίθεση από συγκεντρωμένους δέχθηκε στο συλλαλητήριο ο τέως υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.




Στην αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στη Ναβαρίνου έπεσαν χημικά προκειμένου οι αστυνομικοί να απωθήσουν του ταραξίες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, άτομα με ελληνικές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αντισυγκέντρωση, με συνέπεια να προκληθεί ένταση. Επίσης, περίπου 50 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία, ωστόσο, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην Καμάρα και τότε οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες προς τα ΜΑΤ. Αυτή την ώρα έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε υπό κατάληψη κτίριο από αντιεξουσιαστές σε κοντινή περιοχή. 

Το πρωί άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, εναντίον λεωφορείου που μετέφερε διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο.

Αθλιότητα χαρακτήρισε την επίθεση ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Δήλωσε ότι ο κ Τόσκας έχει την ευθύνη για την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση της σημερινής συγκέντρωσης.



Εν τω μεταξύ, 12 λόγους για τους οποίους δεν θα είναι παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης παραθέτει στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι 25 χρόνια τώρα χάνουμε, διατηρώντας πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος.

Ο κ. Θεοδωράκης ζητά να μην μεγαλώνουν τα παιδιά των γειτόνων με μίσος για την Ελλάδα και τόνισε ότι απεχθάνεται όσους χτίζουν καριέρες με λαϊκίστικες συμπεριφορές και εθνικιστικές κορώνες.


Πηγή: skai.gr