Μήνυση της Προέδρου του ΑΠ σε καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου για κριτική που άσκησε σε ενέργειές της

Με μια ασυνήθιστη ενέργεια για δικαστικό λειτουργό και δή για Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέθεσε μήνυση κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο σε βάρος της που δημοσιεύθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Το σχόλιο έγινε με αφορμή την επιστολή που είχε αποστείλει η κυρία Θάνου με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε ευρωπαϊκούς ομολόγους της, ανώτατους δικαστικούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας τους να παρέμβουν για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της χώρας μας με τους πιστωτές της.

Όπως υποστηρίζει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Τσακυράκης χρησιμοποιεί φράσεις όπως "αφελής" και  άλλες που ενέχουν " περιφρόνηση και μείωση της τιμής της και του κύρους του αξιώματος του Προέδρου του Αρείου Πάγου".

Από την πλευρά του ο μηνυόμενος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σημειώνει μεταξύ άλλων επικρίνοντας έντονα την ενέργεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου να καταθέσει μήνυση σε βάρος του , ότι η «Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση».

Τονίζει ακόμα  ότι «η  άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου