Αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές (upd)

Αναδρομικά σε συνταξιούχους βουλευτές, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις 100 χιλιάδες ευρώ, περιλαμβάνει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, αλλά η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 έως 60.000 ευρώ.

Με την επίμαχη διάταξη, το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους βουλευτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με νόμο στους δικαστικούς λειτουργούς. 

Την ίδια ώρα, στο σχέδιό της για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων.

Ερώτηση με θέμα τα αναδρομικά των συναξιούχων βουλευτών, κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης.

«Είναι δυνατόν, την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με εξωφρενικά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά περικοπές και νέους φόρους, να δίνετε αναδρομικά χρήματα σε συνταξιούχους βουλευτές και παλιότερα σε δικαστικούς;» ρωτά ο κ. Αντωνιάδης τον κ. Τσίπρα.

Ποτάμι: Ένα σπάταλο σύστημα
Σχολιάζοντας τα ανωτέρω σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει ότι «στο παρελθόν είχαμε εκείνους που μοίραζαν παχυλές συντάξεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Κυβερνήσεις που με αφροσύνη και κοντόθωρη αντίληψη του δημόσιου συμφέροντος θυσίασαν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, στερώντας τους τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη».  Και υπογραμμίζει:

«Αυτό συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είναι έτοιμη να ρυθμίσει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων βουλευτών, την ίδια ώρα που σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων όλων των άλλων πολιτών. Το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα».

Πηγή: skai.gr