Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πορείες - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Φόβοι για περισσότερα επεισόδια (upd 3)

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται από το πρωί το κέντρο της Αθήνας, καθώς περισσότεροι από 5.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποτραπούν σοβαρά επεισόδια επ' αφορμής της έβδομης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Διαλύθηκε στην Ομόνοια λίγο μετά τις 16:00
, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πορεία μαθητών, φοιτητών, οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς που άρχισε λίγο πριν τις 15:00 και στην οποία συμμετείχαν γύρω στα 1000 άτομα.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Πρυτανεία, όταν νεαροί πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς ενώ φωτιά ξέσπασε σε περίπτερο μπροστά από την παλιά Βουλή.




Αρχικά η συγκέντωση των μαθητών είχε προγραμματισθεί για τις 12 το μεσημέρι, αλλά μετατέθηκε για τις 14:00 λόγω χαμηλής προσέλευσης, οπότε και συνενώθηκε με την προγραμματισμένη για εκείνη την ώρα συγκέντρωση των φοιτητών, σωματείων, Αριστερών οργανώσεων και κομμάτων.



Στις 18:00 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών, επίσης από τα Προπύλαια.

Από νωρίς εφαρμόζονται κυκλοφοριακες ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» έκλεισε στις 15:00 ενώ ο σταθμός του Συντάγματος θα κατέβαζε ρολά από τις 17:00 αναλόγως της εξέλιξης των πορειών.

Ο φόβος για επεισόδια στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή είναι αυξημένος.



Πυρκαγιά από μολότοφ σε κατάστημα στα Εξάρχεια
Φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε κλειστό κατάστημα ρούχων στην οδό Κωλέττη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες έσπασαν την τζαμαρία και έριξαν μολότοφ στο εσωτερικό του καταστήματος. Εκκενώθηκε η πολυκατοικία που βρίσκεται πάνω από το κατάστημα ενώ ήδη η φωτιά έχει σβησθεί. 

Εξάλλου από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης υπήρξε ένταση, οπότε και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί ενώ προκλήθηκαν μικροζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών καθώς και σε μπαλκόνι 4ου ορόφου λόγω πυρκαγιάς από φωτοβολίδα.  



Ταραχές, με φωτιές, συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με αστυνομικούς, ανθρωποκυνηγητό αλλά και τον τραυματισμό ενός Πορτογάλου τουρίστα, σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Τα περί «μαύρου Δεκέμβρη» προσβάλλουν τη μνήμη του Αλέξη
Αυτό διαμηνύει στο περιβάλλον της η μητέρα του:  «Δεν μας αφορούν τα όσα λένε περί ''μαύρου Δεκέμβρη'' κλπ, ούτε οι απειλές βίας, απ'όπου και αν προέρχονται. Θεωρούμε μάλιστα ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού», λέει η Τζίνα Τσαλικιάν.



Η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου απορρίπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» το κάλεσμα του έγκλειστου Νίκου Ρωμανού για βίαιες ενέργειες μέσα στον Δεκέμβριο.

«Δεν έχουμε καμιά διάθεση, ούτε θέλουμε να ανοίξουμε διάλογο με τον Ρωμανό ή με τρομοκρατικές οργανώσεις για αυτό το θέμα» δηλώνει στην εφημερίδα και ο σύντροφός της, Ανδρέας Κωνσταντίνου. 

Άλλωστε η κυρία Τσαλικιάν έχει προτείνει η 6η Δεκεμβρίου να καθιερωθεί ως «Ημέρα κατά της βίας με θύματα νέους ανθρώπους».

Θεσσαλονίκη: Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία 
Μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα στη μία το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες κινήθηκαν μέσω Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου.

Όταν η πορεία έφθασε ξανά στο ύψος της Εγνατίας, διασπάστηκε σε δύο τμήματα, κάποιοι κινήθηκαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και άλλοι επέστρεψαν στην Καμάρα.

Μετά τη λήξη της πορείας στην περιοχή γύρω από τη Ροτόντα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο κέντρο της πόλης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας παραμένουν σε ισχύ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
 

Πηγή: skai.gr