Frontex: Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα να βοηθήσουμε στην καταγραφή μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ (upd)

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Μέχρις στιγμής η Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Εντωμεταξύ αίτημα στις Βρυξέλλες για ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί "η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης" απέστειλε σήμερα, κατόπιν εντολής του αν. υπουργού Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Η ΓΓ έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα αναγκαίων προμηθειών.

Η κατάσταση στην Ειδομένη παρέμενε μέχρι και σήμερα το απόγευμα στα πρόθυρα της έκρηξης, καθώς περίπου 6000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προσπαθώντας να περάσουν στη γειτονική χώρα, που κρατά τα σύνορά της κλειστά.

Το πρωί ένας Μαροκινός έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στη προσπάθειά του να ανέβει σε βαγόνι αμαξοστοιχίας. 



Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε κατά την διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου ότι μέσα σε δέκα (10) ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομενη, τονιζοντας οτι δεν θα γίνει χρήση βίας προς τον σκοπό αυτό.

Διέψευσε εξάλλου ότι έχει γίνει επίσημη συζήτηση των αρμοδίων Επιτρόπων της ΕΕ για προσωρινή έξοδο, διάρκειας 2 ετών, της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν:
 
«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα από την Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίθεται από συγκεκριμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, που φέρονται στους πρόσφυγες με τρόπο τον οποίο στηλιτεύει η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες (απόγευμα Πέμπτης) αποχωρούν οικειοθελώς οι οικονομικοί μετανάστες, που επί 24 ώρες είχαν αποκλείσει το σημείο διόδου στην ΠΓΔΜ, εγκλωβίζοντας στην Ειδομένη (και) χιλιάδες πρόσφυγες: σε αυτούς ήδη επιτρέπεται σταδιακά η είσοδός τους στη χώρα, κατόπιν ελέγχου.

Ωστόσο δεν προβλέπεται άμεσα αποκατάσταση της σιδηροδρομικής επικοινωνίας, η οποία έχει διακοπεί εξαιτίας του αποκλεισμού των γραμμών από τους μετανάστες.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ- Προσφυγική κρίση

Α/Α

Είδος

Ποσότητα

1

Λεωφορεία

20

2

Ασθενοφόρα

26

3

Μικρά λεωφορεία (μίνι βαν)

17

4

Οχήματα 4χ4

10

5

Αντλία νερού

6

6

Γεννήτριες - 6 kW Diesel μονοφασική

4

7

  Κοντέινερ με θέρμανση για τη φιλοξενία    ανθρώπων

800

8

Κρεβάτια

1000

9

Φορητές τουαλέτες

100

10

Φορητές  ντουζιέρες

50

11

Τέντες για το χειμώνα (240m2)

500

12

Τέντες για το χειμώνα 6-8 ατόμων

1000

13

Υγειονομικά Κοντέινερ  (τουαλέτες & ντουζιέρες)

90

14

Θερμαντήρες για σκηνές με στερεά καύσιμα

950

15

Διαθέσιμες κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, έλλασμα

80000

16

Ελαστικές μπότες - μέχρι τα γόνατα

2000

17

Αδιάβροχα

100000

18

Διαθέσιμες κουβέρτες μάλλινες

50000

19

Υπνόσακοι

100000

20

Ψάθες

5000

21

   Κουκέτες

3000

22

Κουτί πρώτων βοηθειών

100000

23

Πλακίδια φορητού δαπέδου ασφαλείας -92 x 92 cm

1000

Πηγή: ΑΠΕ - skai.gr