Δαπάνη $500 εκατ. για την αναβάθμιση ανθυποβρυχιακών αεροπλάνων ενέκρινε η Ελλάδα

Δαπάνη 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση έως και πέντε ανθυποβρυχιακών αεροπλάνων ηλικίας 35 ετών, έχει εγκρίνει η κυβέρνηση. σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η δαπάνη φέρεται να εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου.

Με ανακοίνωση-απάντηση, το ΥΕΘΑ εξηγεί πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών είναι «για πολλούς λόγους» πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο από την προμήθεια νέων. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις ήδη διαθέτουν ανταλλακτικά, εκπαιδευμένο προσωπικό και μονάδα υποστήριξης για τα Ρ-3Β.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι εργασίες θα γίνουν στην Ελλάδα, από ελληνική βιομηχανία, κάτι που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση την κυβέρνηση. Επιπλέον, το ΥΕΘΑ τονίζει πως ακριβώς η ίδια συμφωνία για αναβάθμιση των Ρ-3Β εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2014.

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την αναγκαιότητα της δαπάνης. Το υπουργείο αναφέρει πάντως πως η 15η Μαρτίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως άλλες χώρες που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκάφους τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμή τους.
Πηγή: skai.gr