Αναβάλλεται η συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, μετά απο αίτημα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για τους λόγους αναβολής στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται
ότι την Κυριακή, κατά τη διάρκεια τετράωρης σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, δεν έδειξαν να βιάζονται για την εξεύρεση λύσης και δεν προσδιόρισαν τον χρόνο επιστροφής τους μετά τη συμμετοχή τους στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Οι δανειστές αναμενόταν να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το ποιες απολύσεις δέχονται και ποιες όχι, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής οι μόνες δεδομένες απολύσεις είναι 2.000 άτομα από την ΕΡΤ 300 περίπου επίορκοι. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να προσμετρηθούν σε αυτές τις απολύσεις 800 με 1.000 άτομα που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι υπόλοιπες 700 που απομένουν να προέλθουν από την αξιολόγηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι απολύσεις 1.370 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα προκύψουν από την κατάργηση ειδικοτήτων στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού την οποία έχει εισηγηθεί το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Την ανάγκη να ξεκινήσει
η συζήτηση για την μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ταμπού και ιδεολογικές προκαταλήψεις, υπογράμμισε την Κυριακή στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικαλούμενος παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως το επόμενο βήμα είναι «ποιοτικές μεταρρυθμίσεις». Όπως είπε, με ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία, που θα λειτουργεί με τρόπο ορθολογικό και αποτελεσματικό, με αξιοποίηση των εργαλείων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με διαρκή και συνεπή αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων, με έμφαση στην ανοιχτή διακυβέρνηση με διαρκή και αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο και υπακούοντας σε τρεις αξίες: αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια.

Στο μεταξύ, ανοιχτές
είναι και οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα με τον Γιάννη Στουρνάρα και θεωρείται κρίσιμο το αυριανό ραντεβού των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το 80% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, και το υπολειπόμενο 20% δεν πρόκειται να προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, καθώς αυτά έχουν «εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους», διεμήνυσε την Κυριακή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ