Κλείσιμο

Σκληρή κόντρα ΠΟΕ ΟΤΑ με Μητσοτάκη - ΚΕΔΕ: Κλειστοί τη Δευτέρα οι δήμοι

Να κλείσουν τη Δευτέρα όλοι οι δήμοι με εξαίρεση τις κοινωνικό-προνοιακές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) αποφάσισε στη έκτακτη συνεδρίαση της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αντικείμενο συζήτησης ήταν το ζήτημα της κινητικότητας που προκαλεί έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στους Δήμους.

Ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης είπε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αύριο - Δευτέρα το μεσημέρι - μετά τη συνάντηση της Ένωσης με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, υποστήριξε και ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης. Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ κ. Σ. Τζόκας και Γ. Ιωακειμίδης υποστήριξαν ότι οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε αποφασισμένοι στη συνάντηση και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να κηρύξουν απεργία διαρκείας.

Όπως είπε ο κ. Ασκούνης στην τοποθέτησή του, η συμφωνία με την τρόϊκα προβλέπει, έως το τέλος Ιουλίου, να μπουν σε κινητικότητα 2.400 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 2.000 από το υπ. Παιδείας και 50 υπάλληλοι από το υπ. Δ. Μεταρρύθμισης.

Στη συνέχεια, για το ερχόμενο δίμηνο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, η συμφωνία προβλέπει να μπουν σε κινητικότητα 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί. Όπως είπε ο κ. Ασκούνης, συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επωμισθεί περισσότερο από το 50% της κινητικότητας.

Ένταση επικράτησε κατά την αποχώρηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη όταν αρκετοί απο τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση προσπάθησαν να τον προπηλακίσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Καμίνης δέχθηκε επίθεση.

Συνάντηση με δημάρχους, που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της ΝΔ,είχε ο Γιάννης Μιχελάκης, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ, και συζητήθηκαν η συμφωνία με την τρόϊκα για την κινητικότητα και τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Αυτή τη στιγμή οι δήμαρχοι έχουν συγκεντρωθεί στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί η στάση των δημάρχων, μετά τη συμφωνία με την τρόϊκα για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκληρή κόντρα ΠΟΕ - ΟΤΑ με Κυριάκο Μητσοτάκη

Νωρίτερα σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ -ΟΤΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να διαιρέσει τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ενώ όπως ισχυρίζεται, «ο κ .Μητσοτακης σε παλαιότερες δηλώσεις ανέφερε ότι η εργασιακή αρτιότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν είναι η απαιτούμενη». Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι «με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν, είτε με τη «διαθεσιμότητα», είτε με την «κινητικότητα», είτε με οτιδήποτε άλλο».

Παράλληλα αναφέρει «αλήθεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που με χαρά αποδέχθηκε την καρέκλα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ακριβώς έχει δουλέψει; Είναι ικανός να χαρακτηρίζει με θράσος τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάξιους και να λέει ότι εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους;». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης, πολλοί θα κοιμηθούν δήμαρχοι και θα ξυπνήσουν κλητήρες».

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας στην ΠΟΕ – ΟΤΑ την καλούν εγγράφως να απαντήσει πότε έγιναν αυτές οι δηλώσεις.

Λίστα με 4.250 ονόματα

Σημειώνεται ότι, όπως τονίζει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να δώσει 4.250 ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων στην Τρόικα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς το σχέδιο διαθεσιμότητας/κινητικότητας θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάπτισμα του πυρός θα πάρουν άμεσα 2.200 σχολικοί φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικοί που θεωρούνται υπεράριθμοι καθώς και 50 υπάλληλοι του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κρίθηκαν πλεονάζοντες βάσει του νέου οργανογράμματος.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο, οπότε και εκπνέει η χρονική πίστωση που ζήτησε και έλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Τότε θα ενταχθούν σε 8μηνη διαθεσιμότητα, οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, περίπου 2.000 υπάλληλοι των Υπουργείων, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται με τα νέα οργανογράμματα, 1.500 εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τους 1.250 εργαζόμενους που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του στόχου των 12.500 συνολικά να αναζητούνται επίσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρόχειρη, βεβιασμένη, εχθρική προς την αυτοδιοίκηση και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Ν. Σαράντης την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες και ζήτησε από την ΚΕΔΕ να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα η Δημοτική Αστυνομία στο δήμο Αθηναίων, ενώ για την ίδια ημέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πηγή: skai.gr