Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη τρόικας με Μητσοτάκη - Σε εξέλιξη η συνάντηση με Στουρνάρα

«Έκλεισε», όπως φαίνεται, η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας, για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

 Ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκαν για μισή ώρα με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος του υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, και, αμέσως μετά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά. Κάποιες λεπτομέρειες θα τις δει το Eurogroup».

Η ίδια πηγή είπε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την «πολιτική έγκριση» της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Λίγο πριν τις πέντε στο υπουργείο μετέβη και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ανοιχτή διαπραγμάτευση στο ζήτημα της κινητικότητας

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν νωρίτερα λόγο για αυξημένη πιθανότητα συμφωνίας των δύο πλευρών εντός των επομένων ωρών, ενώ, πληροφορίες έκαναν λόγο για ανοιχτή διαπραγμάτευση στο ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται να έχουν υποβάλλει ενστάσεις για την απευθείας μετάταξη περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ ζητώντας να υπάρξει ενδιάμεσος χρόνος διαθεσιμότητας.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ σύμφωνα με το οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «επιλεγεί για την κινητικότητα τους δημοτικούς υπαλλήλους και όχι τους καθηγητές».

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαντούν με κινητοποιήσεις

Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα η Δημοτική Αστυνομία στο δήμο Αθηναίων, ενώ για την ίδια ημέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας. Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, ενώ θέμα κινητοποιήσεων αναμένεται να τεθεί το απόγευμα και από το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων. Επίσης, για την Κυριακή στις 6 το απόγευμα έχει συγκληθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΚΕΔΕ, στο οποίο αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι και από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και από το Σύλλογο Εργαζομένων στο δήμο Αθηναίων.

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους, και διαθέσιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, αλλά στο διάλογο που μας αφορά, μας έχουν αφήσει εκτός», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Θανάσης Τάτσης, αναπληρωτής πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας για την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας.

Όπως σημειώνει από την πλευρά του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων Βασίλης Πολυμερόπουλος, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σε διαθεσιμότητα θα βγουν οι περίπου 3.700 Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι 3.000 περίπου σχολικοί φύλακες.

Ο κ. Πολυμερόπουλος μιλά για ανατροπή των έως πρότινος δεδομένων, αφού «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας βρίσκονταν οι συμβασιούχοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι αορίστου χρόνου και μετά οι μόνιμοι. Αυτή τη στιγμή όλα ανατρέπονται και μπαίνουμε σε διαθεσιμότητα και απολύσεις από το μόνιμο προσωπικό. Διότι από όσους μπουν σε διαθεσιμότητα, ένα ποσοστό θα απολυθεί. Συγκεκριμένα, για τη Δημοτική Αστυνομία οι πληροφορίες μιλούν για 20%-30% απολύσεις».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση για μετάταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛΑΣ. Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το θέμα αναλυτικά ΕΔΩ.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Καθημερινή, ΑMΠΕ