Υπολείμματα χύτρας ταχύτητας στη βόμβα του «The Mall»

Υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας εντόπισαν οι άνδρες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Αστυνομίας, οι οποίοι ερεύνησαν το σημείο όπου, το πρωί της Κυριακής, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο χώρο του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens».

Σημειώνεται πως στο παρελθόν η μοναδική ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους σκεύη ήταν η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, με τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να επισημαίνουν ωστόσο πως αυτό το στοιχείο δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι.

Η αντιτρομοκρατική εξετάζει το διαθέσιμο υλικό από το σύστημα παρακολούθησης που υπάρχει εγκατεστημένο στο χώρο του εμπορικού κέντρου, ενώ παράλληλα αναμένει τη δημοσιοποίηση προκήρυξης με ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αστυνομική πηγή, δύο άτομα, πιθανώς άνδρες, φαίνονται στις κάμερες ασφαλείας να τοποθετούν μία τσάντα σε έναν κάδο απορριμμάτων κοντά στο σημείο όπου έλαβε χώρα η έκρηξη, περίπου 30 λεπτά πριν το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που οδήγησε στην εκκένωση του χώρου. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν οι τηλεφωνικοί αριθμοί 170, 1014 και 1964, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και να δίνουν πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη. Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του «The Mall» το εμπορικό κέντρο έχει επανέλθει σε ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία από τις 22:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ κανονικά λειτουργούν και οι σταθμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η έκρηξη

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση έλαβε χώρα στις 10:40 το πρωί, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου, περίπου 50 λεπτά πριν την έκρηξη, στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στην ιστοσελίδα Zougla.

Ο άγνωστός δεν προσδιόρισε επακριβώς το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, ούτε ανέφερε ποια οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη, αποσαφηνίζοντας όμως ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης στη συνέχεια.

Το κτίριο του εμπορικού κέντρου εκκενώθηκε περίπου έξι λεπτά έπειτα από τη λήψη της προειδοποίησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του εμπορικού κέντρου.Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αμαρουσίου στην κρατική τηλεόραση, περίπου 200 άτομα βρίσκονταν στο χώρο του εμπορικού κέντρου όταν διατάχθηκε η εκκένωση.

Μολονότι τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά, καθότι είναι Κυριακή, εκείνη την ώρα λειτουργούσαν εστιατόρια, καφενεία, και κινηματογράφοι.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί δίπλα στις κυλιόμενες, σκάλες κοντά στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου. Δεν χρειάστηκε πάντως η επέμβαση της πυροσβεστικής, γιατί δεν σημειώθηκε πυρκαγιά. Για «χτύπημα υψηλού ρίσκου» κάνει λόγο η Ελληνική Αστυνομία.

Δυο άνδρες εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα λόγω της έκρηξης, στα κάτω άκρα και στη ράχη του σώματος. Οι δυο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ απ’ όπου έχουν ήδη λάβει εξιτήριο.

Καταδίκη

Την επίθεση έχουν καταδικάσει απερίφραστα όλα τα πολιτικά κόμματα και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ενώ σε ανακοίνωση του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι η επίθεση «δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

»Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».
Πηγή: skai.gr