Ρουπακιώτης: Σκληρή κριτική στη Χρυσή Αυγή – αυστηρότερες ποινές για ρατσιστική βία

Σε ευθεία αποδοκιμασία των πρακτικών της Χρυσής Αυγής προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, υπογραμμίζοντας «ότι οι πράξεις της Χρυσής Αυγής προσβάλλουν παραδοσιακές αρχές δικαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοφασιστικών πρακτικών στη χώρα».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για το μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει «όταν κάποιοι λειτουργούν ως υποκατάστατα του κράτους». Επισήμανε δε ότι καταδικαστέα είναι κάθε εκδήλωση βίας και μίσους, ανεξάρτητα από το εάν σημειώνεται κατά μεταναστών ή κατά ελλήνων πολιτών.

Τόνισε μάλιστα πως προωθεί ρύθμιση που αυστηροποιεί την ποινική μεταχείριση στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, με ποινή η οποία θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια και θα περιορίζει τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπή της.

Στρέφοντας το βλέμμα του σε άλλα ζητήματα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων άνω των 150.000 ευρώ θα αποτελεί άμεση προτεραιότητα και θα διενεργείται σε διάστημα μηνών. Παράλληλα, επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών, αιρετών κλπ) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, και υπαλλήλων κρατικών τραπεζών.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε:


-Την προώθηση ρύθμισης για τον γεω-εντοπισμό κρατουμένων, υποδίκων ή καταδίκων με τη χρήση συστήματος εντοπισμού (βραχιολάκι). Σχετική επιτροπή του υπουργείου επεξεργάζεται το πλαίσιο εφαρμογής, δηλαδή σε ποιους θα εφαρμόζεται ( πλημμελήματα ή κακουργήματα ως 10 χρόνια κάθειρξη) καθώς και ποιος θα αναλαμβάνει το κόστος αγοράς τους.

-Την αυστηροποίηση των ποινών για εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι πλέον θα καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη ακόμα κι αν αποδεικνύουν ότι είναι τοξικομανείς. Τελικά δεν αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών αλλά γίνεται πταίσμα (έως τρεις μήνες) όταν γίνεται σε ιδιωτικό χώρο και πλημμέλημα όταν γίνεται σε δημόσιο χώρο.

Ακόμα προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις κρατικής διαφοράς ο υπαίτιος εκτός από την ποινή που θα του επιβάλλεται, θα υποχρεώνεται να πληρώνει επί 50 φορές το πόσο που έλαβε.

Τέλος
, στρέφοντας το βλέμμα του στους μισθούς των δικαστών, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι στα κατώτατα κλιμάκια «συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις», εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δηλώνουν «και οι ίδιοι πως θα συμμετάσχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού».
Πηγή: Ιωάννα Mάνδρου