Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ των Δήμων και της κυβέρνησης

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Δήμων και της κυβέρνησης, καθώς Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διήμερο κλείσιμο των Δήμων (12 και 13 Σεπτεμβρίου) κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της, που χαρακτηρίστηκε από τις ηχηρές αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Όπως έγινε φανερό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι Δήμοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις έως τώρα προσφορές της κυβέρνησης, και θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» χρηματοδότησης τα 2,7 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι οφειλές προς τους Δήμους η τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε στάση πληρωμών και αναστολή υπηρεσιών.

Τα 2,7 δισεκατομμύρια «είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.

Η διεκδικήσεις των Δήμων δεν καταλάγιασαν ούτε από την εκταμίευση προκαταβολής 35 εκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των οφειλομένων, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Στο πλαίσιο των διήμερων κινητοποιήσεων, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα νέα μέτρα που αφορούν τη διετία 2013-2014 και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και θα υποβληθεί αίτημα για κοινή συνεδρίαση με τις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Πηγή: skai.gr