Πύρινος εφιάλτης σε Χίο και Τροιζήνα

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στη Χίο. Δυο είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα, τρίτη ημέρα της πυρκαγιάς που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες στο νησί.

Και τα δυο μέτωπα ξεκινούν κεντρικά από τον Ανάβατο. Το ένα μαίνεται δυτικά σε Ελίντα, Τηγάνι και Μακριά Άμμο και έχει φθάσει στη θάλασσα. Το άλλο κατευθύνεται βόρεια, προς το δασός Γιαννάκη. Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα του νότου.

Η φωτιά έχει κατακάψει τουλάχιστον 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης με τεράστιο κόστος για τους καλλιεργητές μαστίχας σε Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, καθώς έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες μαστιχόδεντρα που χρειάζονται περίπου μια οχταετία μέχρι να αποδώσουν καρπό. Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές από τη φωτιά.

"Επί της ουσίας κάηκε το μισό νησί" δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κωνσταντίνος Γκανιάρης.

Μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Δάριζα της Τροιζήνας. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα νότια, στην Ερμιόνη, στα όρια του νόμου Αργολίδας.

Για ανεξέλεγκτη φωτιά η οποία εκτείνεται στα όρια τριών δήμων έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης. Ανέφερε ότι δυο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν ελαφρά κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης.

Στη Ζάκυνθο εκκενώνεται προληπτικά το χωριό Καμπή, λόγω της πυρκαγιάς στην Έξω Χώρα που μαίνεται από την Κυριακή. Σε εξέλιξη και η δεύτερη φωτιά στις Ορθονιές.

Στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές:

- Σε δασική έκταση στο Σολομό Κορινθίας. Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός.
- Σε δασική έκταση στην περιοχή Αφράτο Αγρινίου και
- Στη Λακωνία στις περιοχες Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου.

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στη Βαρυμπόμπη Αττικής, στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στην περιοχή Κοχύλου της Άνδρου και στα Πηγάδια της Δυτικής Μάνης. Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Πύρριχο Αρεόπολης.

Εντωμεταξύ, από την Τρίτη το μεσημέρι θα αρχίσουν να εξασθενούν οι άνεμοι, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα Δευτέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Εύβοιας, Σποράδων, Κυκλάδων, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας.


Πηγή: skai.gr