Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις

Βίκυ Παύλου

Και τρίτος σεισμός για τρίτη συνεχή ημέρα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης αναστάτωσε τους κατοίκους των δύο νησιών. Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12:50 του Σαββάτου και είχε μέγεθος 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της τρίτης σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης

Από τον σεισμό δεν έχουν αναφερθεί ζημίες, όμως οι κάτοικοι των νησιών ανησυχούν ιδιαιτέρα, ενώ οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο, καταγράφοντας περισσότερους από 40 μετασεισμούς από την πρώτη δόνηση

Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τo ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή να προκαλέσει την ενεργοποίηση του ρήγματος της Σαντορίνης.

Πάντως, στη Σαντορίνη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία παραρτήματος σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων.

Το ηφαίστειο της Θήρας εξερράγη για τελευταία φορά το 1950. Είναι παγκοσμίως γνωστό ως το ηφαίστειο που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της γης τον 17ο αιώνα πΧ.
Πηγή: skai.gr