Περιορίζονται οι εργαζόμενοι σε βαρέα –ανθυγιεινά σύμφωνα με τη νέα λίστα

Στους 350.000 θα περιοριστούν οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τη νέα λίστα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτή θα «βγουν» 170.000 εργαζόμενοι, χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα παραμείνουν και μετά τις αλλαγές που προωθούνται όσοι μέχρι το 2015 έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 12 χρόνια ασφάλισης σε αυτό, ανεξαρτήτως της αφαίρεσης του επαγγέλματος τους από τη λίστα.

Οι 70.000 υπάλληλοι που θα χάσουν τα δικαιώματα από το καθεστώς των βαρέων ανήκουν στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού και αφορά κυρίως καμαριέρες, σερβιτόρους και μάγειρες.

Επίσης, θα εξαιρεθούν διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, κοµµωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές και οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης