Ο Πόρος αντιστέκεται στις ιχθυοκαλλιέργειες

    Ο Πόρος θέλει τουριστική ανάπτυξη. «Γεύθηκε» τις ιχθυοκαλλιέργειες είκοσι χρόνια και προσπαθεί να προλάβει την εγκατάσταση νέων μονάδων, όπως θα προβλέπεται από Κοινή Υπουργική Απόφαση. 
    Σήμερα στις βόρειες ακτές του νησιού λειτουργούν τρεις μονάδες από τις αρχικά πέντε. Ο Πόρος συγκαταλέγεται μεταξύ των 70 περιοχών σε όλη την Ελλάδα, που κρίθηκαν κατάλληλες για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών. 
    Οι κάτοικοι του νησιού όμως αντιδρούν. Λένε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια διώχνει τον τουρισμό και δηλώνουν αντίθετοι με το χαρακτηρισμό των περιοχών τους σε περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών.

Ομόφωνα κατά της ιχθυοκαλλιέργειας η τοπική κοινωνία 

    Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο ζητά να φύγουν από το νησί όλες οι μονάδες. «Διαφωνούμε με τη δέσμευση αυτών των περιοχών. Αποτρέπουν την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων» αναφέρει ο Δήμαρχος του Πόρου, κ. Δημήτρης Στρατηγός. Υποστηρίζει ότι οι επεκτάσεις και η εγκατάσταση κι άλλων μονάδων θα υποβαθμίσουν το νησί, το οποίο είναι κατ? εξοχήν τουριστικό. Ας μάς πουν ξεκάθαρα τι θέλουν και τι προτείνουν για την κάθε περιοχή, ώστε να το εξετάσουμε κι εμείς επισημαίνει ο δήμαρχος. 
    Τα ψάρια έχουν μειωθεί από τις ανεξέλεγκτες υπερβάσεις των υφιστάμενων μονάδων και την αλόγιστη χρήση της φορμόλης (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ, https://www.skai.gr/news/environment/article/148283/eisaggeliki-ereyna-gia-ti-formoli-poy-vrethike-ston-poro/) τονίζει ο Γιάννης Δημητριάδης, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου και της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρου. Ο Πόρος είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος προσθέτει αφού οι μονάδες την τελευταία πενταετία έχουν υπερβεί τους περιβαλλοντικούς όρους έως και 500% σύμφωνα με στοιχεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και μοναδική λύση θα ήταν να εξαιρεθεί ο θαλάσσιος χώρος του Πόρου από το χωροταξικό ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το θαλάσσιο οικοσύστημα. 
    Το Φεβρουάριο του 2010 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εξέδωσαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης για όλες τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου.
Διαπιστώθηκαν: Παραβίαση των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Υπερτετραπλάσια υπέρβαση της επιτρεπόμενης παραγωγής και παράνομη διαχείριση των νεκρών ψαριών. 
    Δεν πρόκειται απλά για περιοχή που έχει πολλά χρόνια ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά για μία περιοχή με πολυετή παράνομη λειτουργία όλων των μονάδων τονίζει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Πόρου, Νίκος Αντωνιάδης. Μας ενημέρωσε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων όλων των μονάδων στον Πόρο από το 2005 μέχρι το 2010 και στις 6 Σεπτεμβρίου δικάζονται για το αδίκημα της κατ? εξακολούθηση υποβάθμισης του περιβάλλοντος. «Σήμερα διενεργείται έρευνα από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κακουργηματική χρήση της φορμόλης στις μονάδες» συμπλήρωσε ο δικηγόρος του Δήμου Πόρου. 
    Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση το Σεπτέμβριο του 2009, πρότεινε να φύγουν όλες οι μονάδες όταν λήξουν οι άδειές τους . Ενώ για τις νέες άδειες που εκδίδονται, αυτές προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
    Ποια είναι τα κέρδη του Δήμου Πόρου από την εγκατάσταση; Τα αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο Πόρου είναι τα ενοίκια από τη θαλάσσια έκταση που μισθώνει το Δημόσιο. Οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 130 ευρώ (τα πρώτα χρόνια) έως 210 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο. Τα μισθωμένα στρέμματα για τον Πόρο το 1996 ήταν 35, το 2006 ήταν 100 και σήμερα είναι 120 στρέμματα. Μία από τις εταιρίες έχει κάνει δωρεές στο Δήμο Πόρου και τα τελευταία χρόνια στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα. 
    Μέσα στο Μάϊο, επιβλήθηκαν πρόστιμα από τον αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Κατσικάρη, για τις μονάδες στις περιοχές Καλάμι και Πυρκαλή για την παράνομη κατάληψη 35 συνολικά στρεμμάτων πέραν των επιτρεπόμενων. 
    Και στο παρελθόν επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπήκε λουκέτο στις μονάδες, παρά το γεγονός ότι δεν συμμορφώνονταν μετά από τον έλεγχο. Για παράβαση καθήκοντος του πρώην Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, κάνει λόγο ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Πόρου. «Ενώ το κράτος δεν έκανε τόσα χρόνια αυτό που είχε υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει σφραγίζοντας τις μονάδες, με την Κ.Υ.Α. καταδικάζει οριστικά το νησί σε περιβαλλοντικό και τουριστικό μαρασμό ολοκληρώνοντας το έγκλημα» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Αντωνιάδης. 
    Για το ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών δεν έγινε διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών δεν είχαμε ερωτηθεί και είναι λάθος να χωροθετούνται οι ιχθυοκαλλιέργειες σε χώρους που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω τουριστικά» αναφέρει ο πρώην Νομάρχης Πειραιά.

Πόρος και Τουρισμός 

    Αντιθέτως, στον Πόρο λειτουργούν περίπου 15 ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν 96 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι κλίνες στο σύνολο είναι 1961, οι οποίες αυξάνονται με την προσθήκη κρεβατιών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε και η πληρότητα ξεπερνά το 80%. Η πληρότητα στα δωμάτια το μήνα Ιούνιο όμως δεν ξεπερνά το 10% σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Μπάμπη Τσούκα. Ο τουρισμός του νησιού είναι κατά βάση εσωτερικός. Το 90% του πληθυσμού ασχολείται με τουριστικά επαγγέλματα. 
    Το μεγάλο φυσικό λιμάνι προσφέρεται από άποψη υποδομών για σκάφη αναψυχής. Ετησίως περνούν από τον Πόρο 10.000 ιδιωτικά σκάφη. 
    Από την αλιεία ζουν 80 οικογένειες. Η υδατοκαλλιέργεια απασχολεί περίπου 25 άτομα, από τα οποία λιγότερα από 10 είναι ντόπιοι.

Εναλλακτική λύση από το WWF Ελλάς 

    Στη δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Πλαίσιο η WWF Ελλάς πρότεινε να απομακρυνθούν οι υδατοκαλλιέργειες από την ακτή. Πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε Κύπρο και Τουρκία, όπου βάσει των Περιβαλλοντικών Νόμων, απαγορεύεται η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών σε κόλπους και προστατευόμενες περιοχές μάς εξήγησε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλασσίου Περιβάλλοντος του WWF Ελλάς. 
    Είναι προφανές ότι θα είναι μεγάλο το κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά θα μπορούν να αξιοποιήσουν περισσότερη έκταση και θα υπάρχουν λιγότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον συμπλήρωσε ο Γιώργος Παξιμάδης. 
    Σε αντίθεση με το άρθρο, κατά το οποίο η χωροθέτηση θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων πρέπει να αποφεύγεται εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, η WWF Ελλάς προτείνει να ενταχθούν οι υδατοκαλλιέργειες στα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα. 
    Θέσαμε την πρόταση του WWF Ελλάς υπ? όψιν του Δημάρχου Πόρου. «Δεν το ξέρω, αλλά με μια πρώτη ματιά, αν υπάρχει τρόπος να πάνε βαθιά στη θάλασσα, δεν θα ήταν άσχημο αρκεί να είναι μακριά από ακτές και κολπίσκους» ανέφερε ο Δημήτρης Στρατηγός.

Ικανή η αρμονική συνύπαρξη λέει ο Σ.Ε.Θ. 

    Το 2009 τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησαν υποστηρικτικό υλικό από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσιοκαλλιεργειών για το χωροταξικό σχεδιασμό. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν δύο εταιρίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μίας είναι και μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Φορέων του Σ.Ε.Θ. Η εταιρία αυτή παρέχει συμβουλές σε όλες τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου, ανάμεσα στις οποίες είναι και η εταιρία του Υπουργού Τουρισμού στην Κεφαλονιά. Σ? αυτό το φορέα ανήκουν και οι εταιρίες που έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπερβάσεις στις μονάδες τους στον Πόρο. Ο τεχνικός σύμβουλος των Ιχθυοκαλλιεργητών, Νίκος Αναγνόπουλος, στη συζήτηση που είχαμε έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το Ειδικό Πλαίσιο έχει περιγράψει τις περιοχές όπου μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η δραστηριότητα δίχως όμως να σημαίνει αυτό ότι όλες οι ακτές θα γεμίσουν με κλωβούς. Ο ιχθυολόγος πρόσθεσε ότι οι αποστάσεις από τις άλλες δραστηριότητες θα καθοριστούν σε επόμενο στάδιο σε μια αμοιβαία εκτίμηση και με διάλογο με την τοπική κοινωνία. Υπάρχει διεθνής εμπειρία και μπορεί να συνυπάρξει το μοντέλο αυτής της ανάπτυξης με τις υπόλοιπες δραστηριότητες αναφέρει ο Νίκος Αναγνόπουλος και παραθέτει το παράδειγμα της Νίκαιας της Γαλλίας όπου οι κλωβοί βρίσκονται έξω από υπερπολυτελή ξενοδοχεία. «Το να λέμε αφοριστικά ότι μια περιοχή είναι χαβούζα δε λέει τίποτα και δεν υπάρχουν επίσημες μετρήσεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί, ναι μεν υπάρχουν επιπτώσεις από την υδατοκαλλιέργεια αλλά αυτές είναι περιορισμένες και αναστρέψιμες» υποστηρίζει ο τεχνικός σύμβουλος των Ιχθυοκαλλιεργητών. 
    Ως την ημέρα του ανασχηματισμού, την Κ.Υ.Α. αναμενόταν να συνυπογράψουν μέσα στον Ιούνιο οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού.
Πηγή: Λιάνα Θάνου