Νέα στοιχεία για το συμβάν στα Ίμια

Δεκατρία χρόνια μετά την τραγική νύχτα των Ιμίων ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης επιβεβαιώνει μια σημαντική λεπτομέρεια για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου και τον ηρωικό θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αντωνιάδης αποκάλυψε ότι το πλήρωμα του ελικόπτερου μόλις αντελήφθη ότι υπάρχει βλάβη, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όπως φαίνεται και από την καταγραφή της επικοινωνίας μεταξύ του θαλάμου επιχειρήσεων του ΓΕΝ και της φρεγάτας Ναυαρίνο.

Την συνομιλία αυτή παρακολουθούσαν και οι Τούρκοι από τη φρεγάτα Γιαβούζ που νωρίτερα είχε αποβιβάσει Τούρκους κομάντος στην μικρή Ίμια.

Όταν η τουρκική φρεγάτα αντελήφθη ότι το ελληνικό ελικόπτερο είχε πρόβλημα, ενημέρωσε το πλήρωμά του ότι θα μπορούσε να προσγειωθεί στο τουρκικό σκάφος που βρισκόταν πιο κοντά από την ελληνική φρεγάτα Ναυαρίνο. Όμως η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα και έτσι εξηγείται γιατί η τουρκική πρόσκληση δεν διαβιβάστηκε ποτέ προς το κέντρο επιχειρήσεων.
Πηγή: skai.gr