Brain Regain: Τον Απρίλιο σε λειτουργία το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Τον Απρίλιο ξεκινάει η λειτουργία του πολυαναμενόμενου κέντρου ψηφιακής καινοτομίας του μεγάλου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer στη Θεσσαλονίκη που θα συμβάλλει και στην προσέλκυση επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με το voria.gr, η εταιρεία θα ξεκινήσει αρχικά στην προσωρινή στέγη που έχει βρει στα γραφεία του Phoenix Center. Εκεί θα σχηματοποιηθούν οι πρώτες ομάδες εργαζομένων του κέντρου το οποίο αναμένεται να απασχολήσει συνολικά 200 έως και 250 επιστήμονες οι οποίοι θα ασχοληθούν με την τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data analysis).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φαρμακευτικός κολοσσός είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσει και την τελική του στέγη η οποία θα είναι μεταξύ 3.000 και 3.500 τμ και θα πληροί μια σειρά προϋποθέσεων, με μια από τις σημαντικότερες αυτή της ασφάλειας. Η Pfizer εξετάζει δύο περιοχές, μια στα δυτικά και άλλη στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται το hub (κόμβος) να λειτουργεί κανονικά στον καινούργιο του χώρο με μια ομάδα 75 έως 80 επιστημόνων. Το κέντρο που θα δημιουργηθεί θα δίνει μεγάλη σημασία στην υποδοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συντελεστών της υγείας και της καινοτομίας, όπως γιατρών και startuppers, με στόχο να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Η Pfizer έχει ορίσει ήδη υπεύθυνο οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ είναι πολύ κοντά να ορίσει και υπεύθυνο του κέντρου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ξένος ώστε να καταφέρει να δικτυώσει επιτυχώς το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα άλλα δύο κέντρα στην Αμερική και τη Γερμανία.

Η εταιρεία θα αρχίσει να αναζητάει το επόμενο διάστημα προσωπικό ώστε να στελεχώσει το κέντρο καινοτομίας χρησιμοποιώντας δίκτυα και πλατφόρμες που έχει χρησιμοποιήσει ξανά, όπως το LinkedIn, ενώ θα προσπαθήσει να διαχύσει την πληροφορίες και μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να προσεγγίσει και κόσμο από το πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει και με Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό προκειμένου να διερευνήσει αν κάποιοι από αυτούς θα επέστρεφαν για να εργαστούν στο κέντρο, το οποίο υπόσχεται ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον, προοπτικές εξέλιξης και επικοινωνία με επιστήμονες διεθνώς.

Το κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα είναι ένα από τα έξι που θα δημιουργήσει ο φαρμακευτικός κολοσσός προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει: να ψηφιοποιήσει το κομμάτι έρευνας και παραγωγής, να ενισχύσει τα αποτελέσματα της θεραπείας, να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή και τέλος να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

«Το στοίχημα είναι να χτίσουμε ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα καινοτομίας», τόνισε ο Κωστής Καγγελίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, ο οποίος χαιρετίζει την έλευση μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη. «Η πόλη βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, όπου το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις από εταιρείες έντασης γνώσης. Το στοίχημα είναι να αυξήσουμε το ποσοστό της παραγόμενης αξίας στην χώρα μας με την εμπλοκή περισσότερων ελληνικών ΜΜΕ τεχνολογίας στο οικοσύστημα καινοτομίας που επεκτείνεται», επισήμανε.

Πηγή: voria.gr
 

Πηγή: skai.gr