Κερέ: Μην είμαστε αφελείς, οι αγορές δεν θα είναι ό,τι πιο ευχάριστο

Την πεποίθηση ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών αποδίδουν καρπούς εκφράζει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ωστόσο παράλληλα απευθύνει προειδοποίηση ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Αλλά ας μην είμαστε αφελείς: Η Ελλάδα θα προχωρήσει από ένα διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ σε ένα διάλογο με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που δεν θα είναι ό,τι ευκολότερο, ούτε πιο ευχάριστο. Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές της, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και να τηρήσει μια συνετή δηµοσιονοµική πολιτική» προειδοποιεί ο γάλλος τεχνοκράτης στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Τονίζει πάντως ότι η έξοδος στις αγορές «αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα καιτην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να ελευθερωθεί από την ευρωπαϊκή εποπτεία.Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, με τη στήριξη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέδωσαν καρπούς. Για όσους έχουν αμφιβολίες για αυτή την αλληλεγγύη, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ευρώπη χορήγησε στην Ελλάδα χρηματοδότηση ύψους 245 δισεκατομμυρίων ευρώ!».

«Θαυμάζω ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα και το κουράγιο τουΈλληνα υπουργού Οικονομικών ΕυκλείδηΤσακαλώτου. Η Ελλάδα θα πάρει επίσης μια σαφή ώθηση από την ελάφρυνση του χρέους που είχαν υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρα υπέρ αυτής της ελάφρυνσης.Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, επειδή μεσοπρόθεσμα θα καταστήσουν πιο βιώσιμοτο ελληνικό χρέος και μακροπρόθεσμα οι υπουργοί εξέφρασαν την προθυμία τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα αν η ανάγκη προκύψει».

Σε ερώτηση αν θα στήριζεμε ένα διαφορετικό τρόπο την Ελλάδα, αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο, ο Κερέ σημείωσε ότι «αν θέλουμε ναεξετάσουμε σοβαρά και σε βάθος τους εαυτούς μας, θα πρέπει να πάμε πιο πριν από την ελληνική κρίση, στο ξεκίνηματης ευρωζώνης», είπε, σημειώνοντας πως «έπρεπε να στηρίξουμε την Ελλάδα - ήτανένα ζήτημα αλληλεγγύης»

«Ήταν αναγκαίο να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες, επειδή η Ελλάδα ξεκάθαρα ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της. Το λάθος, κατά την άποψή μου, ήταν η μείωση ήταντόσο πολύ δραστική, γεγονός που επιδείνωσετην ύφεση».

«Θα έπρεπε να ήμασταν περισσότερο ρεαλιστικοί αναφορικά μετη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να είχαμε επιμείνει στην ανταγωνιστικότητα και στην καταπολέμηση επιδίωξης προσόδων από την αρχή, αντίνα αφήσουμε τους φορολογούμενους καιτους εργαζομένους να επιβαρυνθούν μετο λογαριασμό της προσαρμογής» παραδέχεται.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν έχει ένα δημοσιονομικό μηχανισμό για να στηρίξειτην κοινωνική προσαρμογή σε χώρες που διανύουν κρίση, κάτι που θα είχε αποτρέψει δραματικές καταστάσεις - σχολεία χωρίς θέρμανση και νοσοκομεία χωρίς φάρμακα- όπως είδαμε στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr