Bερολίνο: Καμιά ελάφρυνση χρέους δεν ετοιμάζεται για την Ελλάδα

Στην άμεση διάψευση του δημοσιεύματος της Handelsblatt προέβη την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Καμία ελάφρυνση του χρέους δεν ετοιμάζεται» διαμηνύει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας οι θεσμοί ετοιμάζουν ένα πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τη Handelsblatt να επικαλείται πηγές που έχουν δει το έγγραφο.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο επισημαίνει, και επιμένει, ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για βοήθεια θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εγείρει το ΔΝΤ.

«Όσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε σαφή συμφωνία στη συμφωνία τoυ Eurogroup του Μαΐου 2016. Σύμφωνα με αυτή, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση για το κατά πόσον είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για το χρέος» προσθέτει το Βερολίνο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε, στο υπουργικό συμβούλιο, πως «χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος με το γερμανικό υπουργείο εμφανίστηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). «Αυτή τη στιγμή δεν είναι καν γνωστό εάν θα υπάρξει κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ESM τρεις ημέρες μετά την τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Η προκαταρκτική συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της αποτελεί ένα θετικό βήμα για την αποδέσμευση κεφαλαίων που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της που λήγει τον Ιούλιο, ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Πηγή: skai.gr