Ντομπρόφσκις: Εντός τροχιάς το πρόγραμμα, το ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξο

Ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επέρριψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, υποστηρίζοντας πως η απαισιοδοξία του Ταμείου και η επιμονή του στις προβλέψεις του προβληματίζουν τη διαπραγμάτευση.

«Το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό είναι εντός τροχιάς», όμως «το πρόβλημα είναι πως το ΔΝΤ έρχεται με πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σημείωσε μάλιστα πως το Ταμείο «δεν διορθώνει τις προβλέψεις του με βάση τα γεγονότα, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα» που καταγράφει η ελληνική οικονομία, προσθέτοντας πως εάν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις πλευρές η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η βασική εκτίμηση των Βρυξελλών είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει «σε συνεργασία με το ΔΝΤ», αποφεύγοντας πάντως να τοποθετηθεί σαφώς για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις Ντομπρόφσκις ουσιαστικά αντανακλούν το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της σημαντικής ελάφρυνσης χρέους αλλά και της χαλάρωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Στις χειμερινές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή εκτιμά πως το 2016 η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2%, έναντι στόχου για 0,5%.

Η Επιτροπή προβλέπει πως η χώρα μας θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ φέτος, αποδίδοντας τις καλές επιδόσεις στην είσπραξη φόρων, και σημειώνει πως αυτό αποτελεί θετικό οιωνό για την επίτευξη του στόχου 3,5% to 2018.
Πηγή: skai.gr