Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι σίγουρη η συμφωνία για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να επισήμανε πως η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια.

Σημείωσε πάντως πως η Ελλάδα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της «Wall Street Journal», που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης. Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα

Το θέμα του χρέους παραμένει το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, καθώς ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κοινό τόπο όσον αφορά το πόσο δραστική θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λάβει τελικά μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγή: skai.gr