Κάλεσμα Τσακαλώτου για κλείσιμο της αξιολόγησης έως την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα στους δανειστές να διασφαλίσουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό εάν θέλουμε να μετακινηθούμε από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο κύκλο», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ότι δεν είναι δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό να συνεχίζονται επ’ αόριστον, «σαν να κρατάμε ένα τραύμα ανοιχτό».

Το μήνυμα του ΥΠΟΙΚ για επιτάχυνση της αξιολόγησης έρχεται τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούν να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που τους χωρίζουν όσον αφορά το μέγεθος των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας προκειμένου να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, έως το 2018.

Το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός της επόμενης τριετίας, όχι για να πετύχει επιπλέον στόχους, αλλά απλώς για να συμμορφωθεί με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

Οι δύο πλευρές έχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις για την φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εναλλακτικά, εάν οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν ευελιξία, το Ταμείο σημειώνει πως θα πρέπει να δεχτούν το πολιτικά δύσκολο βήμα της σημαντικής ελάφρυνσης χρέους.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου το ΔΝΤ θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Πόουλ Τόμσεν.
Πηγή: skai.gr