Στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού και η Ιταλία

Στο ολιγομελές κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δανειστεί από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο μπήκε η Ιταλία, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία σπρώχνουν επενδυτές σε σχετικά ασφαλές ευρωπαϊκό χρέος.

Η Ρώμη βγήκε την Τρίτη στις αγορές με 2ετή ομόλογα και άντλησε 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,023%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ομολογιούχοι θα πληρώσουν το ιταλικό δημόσιο για το δικαίωμα να κατέχουν το χρέος του, παρά το γεγονός ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει μια από τις χειρότερες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ – πάνω από 130% – με τις οφειλές να υπερβαίνουν τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Με την ΕΚΤ να βρίσκεται στο μέσο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμπιέζει το κόστος δανεισμού για τα κράτη της Ευρώπης, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ελβετία έχουν ήδη βγει στις αγορές με αρνητικά επιτόκια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι άφησε σαφή υπονοούμενα πως η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να ενισχύσει και να επεκτείνει τις αγορές ομολόγων, πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και πάνω από το τρέχον όριο των 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

Το μήνυμα της ΕΚΤ πίεσε και πάλι προς τα κάτω το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, καθώς ορισμένοι επενδυτές αποσκοπούν να πουλήσουν τους τίτλους που θα αγοράσουν σήμερα με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή όταν η αυξημένη ζήτηση της Ευρωτράπεζας θα «φουσκώσει» τις τιμές.
Πηγή: skai.gr