Κατσέλη: Ας επιστρέψουμε τα χρήματα στις τράπεζες για να ενισχύσουμε την οικονομία

Έκκληση απηύθυνε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, να επιστρέψουν οι πολίτες τα χρήματα που απέσυραν ή κρατούν στο σπίτι τους, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, στον ΣΚΑΪ, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες, όπως εγγυάται η ΕΚΤ και η Ένωση Τραπεζών, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ισχυρές «αν δεν είχαν εκταμιευθεί 40 δισ ευρώ μέσα στην τελευταία περίοδο»:

«Αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα επανέλθει η κανονικότητα, ας βοηθήσουμε όλοι την οικονομία μας.»

«Αν βγάλουμε τα χρήματά μας από τα σεντούκια και τα σπίτια μας – όπου σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασφαλή – και τα καταθέσουμε στις τράπεζες, θα ενισχύσουμε την ρευστότητα», συνέχισε η κυρία Κατσέλη.

Η πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί κανένα κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα».

Εντωμεταξύ το πρακτορείο Reuters επικαλείται δηλώσεις τραπεζικών αξιωματούχων σχετικά με το αυριανό άνοιγμα όλων των υποκαταστημάτων και τις εκτιμήσεις τους για τυχόν προβλήματα που δύναται να προκύψουν.

«Δεν αναμένουμε σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες την Δευτέρα», δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε τα εξής:

«Οι τράπεζες είναι έτοιμες και θα ανοίξουν όλα τους τα υποκαταστήματα την Δευτέρα [...] Ενδεχομένως να υπάρχουν ουρές γιατί πολλοί θα θελήσουν να αποσύρουν τα χρήματα από τις θυρίδες τους.» Υπενθυμίζεται ότι για τις θυρίδες δεν εφαρμόζονται κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο παραμένουν εν ισχύ οι περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό αλλά και τα capital controls στις καταθέσεις.

Αξιωματούχος της Eurobank, τέλος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι τράπεζες αναμένουν μεγάλες ουρές τις πρώτες δύο – τρεις ημέρες επαναλειτουργίας τους: «Ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ορισμένα μικρά προβλήματα με τραπεζικές επιταγές που έχουν λήξει μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυτό είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης», σημείωσε η ίδια πηγή. 

Πηγή: skai.gr