Βαρουφάκης: Μη διαχειρίσιμο το Grexit – Δεν χρειαζόμαστε νουθεσίες για μεταρρυθμίσεις

«Ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά» προειδοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, ο οποίος, μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, πίεσε την Αθήνα για την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων». «Οι ΗΠΑ δεν παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, αλλά κρίνουν ότι έχουν υποχρέωση να πιέζουν και τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να έρθουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο προς όφελος της Ευρώπης και της Ελλάδας όσο και προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε από την Ουάσιγκτον. 

«Η κυβέρνησή μας εξελέγη στη βάση μιας ατζέντας άκρως μεταρρυθμιστικής. Η θέση μας είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα –ένα από τα μεγάλα προβλήματα- είναι ότι δυστυχώς οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει και αυτές που έχουν γίνει, έχουν αποπειραθεί, έχουν γίνει σαθρά. Επιπλέον, οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος που έχει γνώση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, αν έκανε μια ιεράρχηση των προβλημάτων, των κακοπαθειών της ελληνικής οικονομίας από τη χειρότερη περίπτωση στη λιγότερο προβληματική, θα έβλεπε ότι οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα αντί να στρέφονται στην κορυφή της πυραμίδας εκεί που είναι τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στρέφονται προς ήσσονος σημασίας ζητήματα» δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών.

«Μιλάμε συνέχεια για
τους ταξιτζήδες και τους φαρμακοποιούς, όταν έχουμε ολιγοπωλιακές και προσοδοφορικές καταστάσεις οι οποίες κρατάνε την ελληνική οικονομία πίσω εδώ και δεκαετίες (...) Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Αυτό που προσπαθούμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, ότι στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και ότι δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο. Οπότε σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι εμείς φιλοδοξούμε να οδηγήσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός δήλωσε εξάλλου ότι «όταν τίθεται το ερώτημα για παράδειγμα, ποιος είναι ο στόχος ενός ταξιδιού στη Ρωσία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, αν θεωρούμε ότι μπορούμε να βρούμε βοήθεια και «πλάτες» στη διαπραγμάτευση εκτός ευρωζώνης, δεδομένη μου απάντηση είναι ότι ως Υπουργός Οικονομικών κρίνω ότι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης, το πρόβλημα της κρίσης του ευρώ, το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Ποτέ δε θα αποζητήσουμε διαμεσολάβηση κάποιου παράγοντα εκτός της ευρωζώνης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διμερείς σχέσεις και ανταλλαγή απόψεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχία, μακρά παράδοση φιλίας και ιδίως βεβαίως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ» εξήγησε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά πιο πολύ ο δρόμος με τον οποίο η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους θεσμούς θα οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό στην Ευρώπη. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, όπως είναι εμφανές και λογικό» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από τότε που ολοκληρώθηκε η συμφωνία στο eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση «διακαώς» αποζητούσε η συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων. «Αυτό ήταν το αίτημά μας. Δυστυχώς, από την μεριά των θεσμών υπήρξε μια άρνηση, αν θέλετε, αυτής της διαδικασίας. Ζητούσαν ολοκληρωμένη αναθεώρηση και ανασκόπηση των πάντων. Προσωπικά έχω δηλώσει πολλές φορές στους εταίρους μας και στους συνομιλητές μου ότι πάντα θεωρούσα αναποτελεσματική μια συζήτηση επί πάντων, γιατί καταλήγει να είναι μια συζήτηση για το τίποτα».

«Ελπίζω ότι τώρα, που μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, επιτέλους θα γίνει αυτό που ζητάμε εδώ και μήνες. Συζήτηση επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Παράδειγμα, τη φοροδιαφυγή, το φορολογικό γενικά, για τα κόκκινα δάνεια, για τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό είναι ακριβώς που ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα ευοδωθεί αυτή μας η προσπάθεια» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε την Αθήνα να δείξει ότι «θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», ενώ ο Τζακ Λιου είπε ότι «οι λύσεις δεν βρίσκονται με ρητορική και ομιλίες, αλλά με σκληρή τεχνική δουλειά». 

Σε «πολιτική προσέγγιση» των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές εμμένει πάντως η κυβέρνηση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι.

Οι δηλώσεις της Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη στον ΣΚΑΪ.

"Κλείνουμε δύο μήνες από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε στο σημείο μηδέν ενώ η οικονομία μέρα με τη μέρα βουλιάζει. Αντί ο υπουργός Οικονομικών να υλοποιήσει αυτά που ο ίδιος έχει υπογράψει, περιφέρεται ανά τον κόσμο κάνοντας θεωρητικές διαλέξεις και ταξίδια. Επιτέλους οφείλουν να κυβερνήσουν και έστω την ύστατη στιγμή να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύθηκαν γιατί η οικονομία δεν αντέχει άλλο" σχολίασε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.
Πηγή: skai.gr