Κλείσιμο

Βαρουφάκης: Θα αποπληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ – Για της ΕΚΤ θέλουμε συζήτηση

“Η Ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο”, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Associated Press ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειώνει ότι παράλληλα εργάζεται για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να παγιωθούν έως τον Απρίλιο.

Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτε
ι δε ότι η Αθήνα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των  δόσεων της προς το ΔΝΤ. “Δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ” τονίζει. “Θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι (“we shall squeeze blood out of stone”) αν χρειαστεί να το πράξουμε μόνοι μας, και θα το πράξουμε” διαβεβαιώνει.

Για τα χρέη προς την ΕΚΤ ωστόσο, διευκρινίζει ότι ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστεί συζήτηση με τους εταίρους και τους θεσμούς.

“Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα κέρδισε μια παράταση τεσσάρων μηνών (...) σε αντάλλαγμα, η Αθήνα έχει υποσχεθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων τα οποία πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα μέτρα έως τον Απρίλιο” σχολιάζει το AP.

Τα μέτρα αυτά τονίζει ο Έλληνας υπουργός συνιστούν προτεραιότητα για την Ελλάδα."Η συμφωνία του Απριλίου αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι η επιτακτική ανάγκη μας. Επιτακτική ανάγκη μας είναι να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο υπουργός.

"Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία είναι βασισμένη και επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις, προτιθέμεθα να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους” αναφέρει.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο στο ΔΝΤ και περίπου 6,7 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι, ενώ βρίσκεται εν μέσω κρίσης ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας. "Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει επίσης ότι "έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας".

Αναφέρει επίσης ότι "μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς".
Πηγή: skai.gr