Κλείσιμο

Αίτημα 6μηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης καταθέτει την Τετάρτη η Αθήνα

Αίτημα για την παράταση κατά έξι μήνες της δανειακής σύμβασης προτίθεται να καταθέσει την Τετάρτη η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής. Όπως έγινε γνωστό, η σχετική επιστολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κείμενο θα συντάσσεται έως αργά απόψε Τρίτη το βράδυ για να κατατεθεί την Τετάρτη και να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

H Αθήνα θα ζητήσει παράταση έως τον Αύγουστο, και θα αναλαμβάνει δεσμεύσεις όπως ότι δεν θα λάβει μέτρα επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, ότι δεν θα λάβει μονομερή μέτρα, και ότι από την πλευρά τους, οι εταίροι θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Με μονομερείς ενέργειες, όπως η κατάθεση νομοσχεδίων στα οποία αντιτίθεται η τρόικα, αντιδρά η κυβέρνηση απαντώντας στο τελεσίγραφο των εταίρων στο Eurogroup, διεμήνυσε στο μεταξύ νωρίτερα την Τρίτη o Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Το λέμε και το εννοούμε, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η δική μας κυβέρνηση δεν δικαιούται να αποδεχθεί και δεν θα αποδεχθεί παραχωρήσεις στις ιδρυτικές άξιες και αρχές της ευρωπαϊκής μας ενότητας. Εμείς σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να πρωτοτυπήσουμε από άλλους που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετεκλογικά».

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην Ελλάδα στην υποτέλεια στο παρελθόν» υπογράμμισε. «Η διαπραγμάτευση είναι βαθύτατα πολιτική και όχι τεχνοκρατική» πρόσθεσε. 

Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου.
Πηγή: skai.gr