ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Υπέρ της 2μηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος το Eurogroup

Όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, το Eurogroup παραδέχεται πως η ολοκλήρωσή της δεν είναι πλέον εφικτή έως το τέλος του 2014. Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στις αρχές του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα η ελληνική πλευρά.

 
Υπέρ της τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κατά δυο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τάχθηκε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη μαραθώνια συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup ζήτησε από την ομάδα εργασίας του (το Euro-working Group) να ενημερώσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σχετικά με την πρόοδο της αξιολόγησης από την τρόικα, προκειμένου να «αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες» στα κοινοβούλια και να ληφθεί η «οριστική απόφαση» παράτασης του ελληνικού προγράμματος ως το τέλος του έτους.

Προϋποθέσεις για την έκθεση του Euro-working Group είναι η τρόικα να ετοιμάσει μια αναφορά προόδου για την πορεία της αξιολόγησης και η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει επισήμως αίτημα για την δίμηνη επέκταση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα δυο έγγραφα θα υποβληθούν αύριο Τρίτη, ενώ το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από «ισχυρές δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί υπό την τρέχουσα αξιολόγηση».

Όσον αφορά την ίδια την αξιολόγηση, το Eurogroup παραδέχεται πως η ολοκλήρωσή της δεν είναι πλέον εφικτή έως το τέλος του 2014. Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στις αρχές του επόμενου έτους, «έως ότου να επιτευχθεί συμφωνία και να κριθεί πως έχουν υλοποιηθεί όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις».

Σχετικά με την προληπτική γραμμή στήριξης για τη μετά μνημόνιο εποχή, το Eurogroup σημειώνει πως είναι «θετικά διακείμενο» στην ενεργοποίηση του οργάνου ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η γραμμή στήριξης θα παραχωρηθεί με προϋπόθεση την «οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα υπό την τρέχουσα αξιολόγηση», τη «συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ» και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών στην Ε.Ε.

Τέλος, σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο, το Eurogroup δέχτηκε επίσης την παράταση ως το τέλος Φεβρουαρίου και της διαθεσιμότητας των 11,5 δισ. που αποτελούν το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το εν λόγω ποσό, που είναι μέρος της διάσωσης, θα έπρεπε να επιστραφεί αν η αξιολόγηση έμενε «ανοιχτή» και δεν είχε συμφωνηθεί η τεχνική παράταση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του Eurogroup «αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα του Eurogroup συνιστά μια απεμπλοκή στις «βαλτωμένες» διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με δεδομένο ότι αύριο Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς, όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημείωσε πως το έργο των κλιμακίων θα εστιάσει στα «δημοσιονομικά ζητήματα».

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής, ωστόσο συνήθως έπεται της έλευσης των κλιμακίων.

 
Αύξηση του ΑΕΠ εξαιτίας της καταναλωτικής δαπάνης
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2017 σε όρους όγκου...
17.10.2018, 13:08
Πρατηριούχοι: Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης
Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από προχθές Δευτέρα στην αγορά, σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι...
17.10.2018, 12:00
Bloomberg για ελληνικές τράπεζες: Τα βάσανα δεν τελείωσαν
Οι προσπάθειες να αντιμετωπίσουν σταδιακά οι τράπεζες της χώρας το βουνό με τα κόκκινα δάνεια απλώς...
17.10.2018, 11:38
Kάλεσμα ΣΕΤΕ προς νέους: Eλάτε να εργαστείτε στον τουρισμό
"Ένα είναι το παράπονο: δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Τα νέα παιδιά δεν θέλουν να εργασθούν στον Τουρισμό".
16.10.2018, 20:31
Ενίσχυση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται φέτος πάνω από τα 1,14 ευρώ ανά λίτρο.
16.10.2018, 20:20
Αιχμές και από Ντομπρόφσκις για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας
Παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν η Ρώμη δεν άλλαξε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στις...
16.10.2018, 20:12
Σαλβίνι:Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε. ο Γιούνκερ ας πάει να πιει καφέ
«Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη...
16.10.2018, 19:37
Υπόνοιες Γιούκερ για πιθανή απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού
«Υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που μας έχουν υποσχεθεί και αυτά που παρουσιάστηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της...
16.10.2018, 18:29
Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας πάνω από 1 στους 3 κατοίκους της Ελλάδας
Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία (με 38,9%) και η Ρουμανία (με 35,7%)...
16.10.2018, 16:48
Συμφωνία Eurobank και Waterfall Asset Management για τα κόκκινα δάνεια
Συμφωνία μεταξύ της Eurobank και της κοινοπραξίας των B2Holding και Waterfall Asset Management για την...
16.10.2018, 13:06

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 96  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.