ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Υπέρ της 2μηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος το Eurogroup

Όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, το Eurogroup παραδέχεται πως η ολοκλήρωσή της δεν είναι πλέον εφικτή έως το τέλος του 2014. Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στις αρχές του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα η ελληνική πλευρά.

 
Υπέρ της τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κατά δυο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τάχθηκε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη μαραθώνια συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup ζήτησε από την ομάδα εργασίας του (το Euro-working Group) να ενημερώσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σχετικά με την πρόοδο της αξιολόγησης από την τρόικα, προκειμένου να «αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες» στα κοινοβούλια και να ληφθεί η «οριστική απόφαση» παράτασης του ελληνικού προγράμματος ως το τέλος του έτους.

Προϋποθέσεις για την έκθεση του Euro-working Group είναι η τρόικα να ετοιμάσει μια αναφορά προόδου για την πορεία της αξιολόγησης και η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει επισήμως αίτημα για την δίμηνη επέκταση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα δυο έγγραφα θα υποβληθούν αύριο Τρίτη, ενώ το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από «ισχυρές δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί υπό την τρέχουσα αξιολόγηση».

Όσον αφορά την ίδια την αξιολόγηση, το Eurogroup παραδέχεται πως η ολοκλήρωσή της δεν είναι πλέον εφικτή έως το τέλος του 2014. Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στις αρχές του επόμενου έτους, «έως ότου να επιτευχθεί συμφωνία και να κριθεί πως έχουν υλοποιηθεί όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις».

Σχετικά με την προληπτική γραμμή στήριξης για τη μετά μνημόνιο εποχή, το Eurogroup σημειώνει πως είναι «θετικά διακείμενο» στην ενεργοποίηση του οργάνου ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η γραμμή στήριξης θα παραχωρηθεί με προϋπόθεση την «οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα υπό την τρέχουσα αξιολόγηση», τη «συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ» και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών στην Ε.Ε.

Τέλος, σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο, το Eurogroup δέχτηκε επίσης την παράταση ως το τέλος Φεβρουαρίου και της διαθεσιμότητας των 11,5 δισ. που αποτελούν το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το εν λόγω ποσό, που είναι μέρος της διάσωσης, θα έπρεπε να επιστραφεί αν η αξιολόγηση έμενε «ανοιχτή» και δεν είχε συμφωνηθεί η τεχνική παράταση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα μέλη του Eurogroup «αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί».

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα του Eurogroup συνιστά μια απεμπλοκή στις «βαλτωμένες» διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με δεδομένο ότι αύριο Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς, όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημείωσε πως το έργο των κλιμακίων θα εστιάσει στα «δημοσιονομικά ζητήματα».

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής, ωστόσο συνήθως έπεται της έλευσης των κλιμακίων.

 
Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ
Έξι στόχους περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ που ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της...
18.01.2019, 09:31
Τι προβλέπει το «μοντέλο Κύπρου» για τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας
Ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη...
18.01.2019, 08:03
Βρετανία: Το Brexit απειλεί και τη... σαμπάνια
Το ολοένα και πιθανότερο σενάριο ενός «σκληρού» Brexit θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις εξαγωγές...
17.01.2019, 20:12
Νόμος Κατσέλη και μείωση των κόκκινων δανείων στην ατζέντα ΥΠΟΙΚ – τρόικας
Στο τέλος Φεβρουαρίου οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας...
17.01.2019, 19:42
ΔΝΤ: Brexit χωρίς συμφωνία ο μεγαλύτερος κίνδυνος για βρετανική οικονομία
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα διατηρεί μια οικονομική...
17.01.2019, 18:26
Εθνική Τράπεζα: Η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2019 με βελτιωμένη δυναμική, αξιοποιώντας τις θετικές τάσεις που...
17.01.2019, 15:11
ΟΕΕ: Μόλις δυο στις 10 εταιρίες έχουν δάνειο με επιτόκιο κάτω του 4%
Το 65% δηλώνει ότι η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία...
17.01.2019, 13:26
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατά της ΔΕΗ για το 1 ευρώ στους λογαριασμούς
Για τις δικές τους ενέργειες καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη γενική γραμματεία Εμπορίου και...
17.01.2019, 12:05
«Προεκλογικός» έλεγχος Σπίρτζη στα ταμειακά διαθέσιμα της Εγνατίας Οδού
Ο Χρήστος Σπίρτζης έστειλε επείγουσα επιστολή στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στις 10...
17.01.2019, 08:31
Αντιδράσεις του υπ. Ενέργειας για τις προαναγγελθείσες αυξήσεις της ΔΕΗ
Χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι για να αυξήσει τα αποτελέσματά της η επιχείρηση και να καταφέρει να...
17.01.2019, 08:17

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 88  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.