Αφετηρία εξελίξεων για την "επόμενη ημέρα" η συνεδρίαση του Eurogroup;

Για τεχνική και μικρής διάρκειας παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα πιέσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης την επομένη της επιψήφισης του προϋπολογισμού. Τυχόν συμφωνία στο Eurogroup αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη και για πολιτικές εξελίξεις, όπως η ενδεχόμενη επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup εξετάζονται τρία βασικά σενάρια: Πρώτον η παράταση του προγράμματος έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή η επιθυμία της Αθήνας, δεύτερον, η παράταση του προγράμματος έως την 30ή Ιουνίου 2015 λύση που επιδιώκει η Γερμανία και το ΔΝΤ, και τρίτον, τεχνική παράταση για τρεις μήνες με δυνατότητας ανανέωσης για ένα χρόνο, δηλαδή ώς το 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα του Ταμείου.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης την Κυριακή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό της παράτασης. «Θα είναι ένα μικρό διάστημα, ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL», διαβεβαίωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα σημείωσε ότι «θα έρθει και η επιστροφή».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, διευκρίνισε πως η διαδικασία περιπλέκεται ακόμη παραπάνω γιατί «από το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και ΔΝΤ, που θα είναι μια σχέση πιο χαλαρή».

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν από το πρωί και τους προϋπολογισμούς των χωρών - μελών του ενιαίου νομίσματος, μεταξύ των οποίων της Γαλλίας και της Ιταλίας, για τους οποίους υπάρχει έντονη διαφωνία της Γερμανίας, με τη Ρώμη και τη Γαλλία να αντιδρούν με τη σειρά τους οργισμένα.

Πηγή: skai.gr