Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αγορές - Ξαφά: Το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, και ο λαός να είναι πλήρως πληροφορημένος για τις επιπτώσεις, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια εκ μέρους της Κουμουνδούρου.

Με αφορμή τις συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο ανέφερε ότι «τα funds θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες θέσεις και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κίνδυνος ρήξεων». «Δεν μπορείς να τους πείσεις ότι με τα μέτρα που θα λάβεις, όπως διαγραφή χρέους, δεν θα υπάρξει κίνδυνος ρήξεων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του... Αν θέλει να ικανοποιήσει την ευρωζώνη και τις αγορές, δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά τα πράγματα... Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει και Plan B, και Plan C, και Plan D... Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, και ο λαός να είναι πλήρως πληροφορημένος, να μην τού χαϊδεύουμε τα αυτιά»

Ο Κώστας Λαπαβίτσας σημείωσε ότι «το κύριο πρόβλημα είναι ο πολιτικός κίνδυνος, με τα επιτόκια να εκτοξεύονται... Είναι παρά πολύ ασθενής η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας.»

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πηγή κίνδυνου, έχοντας χάσει την κατεύθυνση της, καθώς δεν παίρνει μέτρα, δεν ξέρει κανείς προς τα πού παει, δεν κρατάει τις «κόκκινες γραμμές».

«Η κυβέρνηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το αδιέξοδο, βάζει φισεκλίκια για αντάρτικο και μετά τα μαζεύει. Οι δανειστές βλέπουν αυτό το πράγμα λένε ότι δεν είναι σοβαρή κατάσταση, πιέζουν και η κυβέρνηση οπισθοχωρεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαπαβίτσας.

Πάντως, ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται φορολογική επίθεση, χρειάζεται νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά και απαιτείται αλλαγή και του στόχου με τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα».

«Εξωπραγματικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο από την πλευρά της, η κ. Ξαφά ανέφερε ότι «πήγανε στο Λονδίνο με ρομαντικές θεωρίες να πείσουν τους ‘λύκους της Ουόλ Στριτ’ δεν τους έπεισαν, και δεν μπορούν να τους πείσουν, το πρόγραμμα δεν εχει αρχή και τέλος. Είναι εξωπραγματικό πρόγραμμα, μη εφαρμόσιμο βλέπουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’».

Για την κυβέρνηση τόνισε ότι «από τότε που η κυβέρνηση έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στράβωσε το πράγμα... Χωρίς να έχει καθαρή πρόταση, με πολιτικές προτεραιότητες, έκανε λάθος ανάγνωση της πρόσβασης στις αγορές, βγήκε η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για προληπτική γραμμή στήριξης και από κει και πέρα μας πήρε ο κατήφορος...»

«Το μνημόνιο δεν απέτυχε, γιατί δεν εφαρμόστηκε» παρατήρησε δε η οικονομολόγος.

«Από τις ευρωεκλογές και μετά, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε κλείσει το δημοσιονομικό κενό... Τα μέτρα του Παρισιού είναι απολύτως κατώτερα των περιστάσεων δεν είναι μόνιμα μέτρα. Λεμε τι δεν θέλουμε ποτέ δεν λεμε τι θέλουμε, ξέρουν ότι θα αναγκαστούμε να πάρουμε τα μέτρα, οι πιστωτές έχουν τα πάνω χέρι» επισήμανε.

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα με συντάξεις στα 53 χρόνια, 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, 1 εκατ. ανέργους και ένα διαρκώς συρρικνούμενο ιδιωτικό τομέα» εξήγησε. «Ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία στις άλλες ξένες χώρες είναι ήδη 8,5% δεν θα υστερήσουμε λοιπόν σε ανταγωνιστικότητα» παρατήρησε η οικονομολόγος.

Σύμφωνα με την κ. Ξαφά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 4 μήνες νωρίτερα τις 100 δόσεις και έπαψαν να πληρώνουν και αυτοί μπορούσαν.
Πηγή: skai.gr