Die Welt: Η Ελλάδα επιστρέφει

Ελπιδοφόρα μηνύματα από την Ελλάδα διακρίνουν γερμανοί αναλυτές στηρίζοντας την αισιοδοξία τους σε δύο παράγοντες: στο επενδυτικό ενδιαφέρον των hedge funds και κυρίως της αμερικανικής εταιρείας John Paulson για τις ελληνικές τράπεζες και στην προσδοκία του πρωτογενούς πλεονάσματος που οι περισσότεροι θεωρούν εφικτό. Ακόμη και «προσεκτικοί» αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bremer Landesbank Φόλκερ Χελμάιερ, εκτιμούν ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία πέρασαν, εντοπίζοντας το χαμηλότερο σημείο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η Αθήνα θα καταβάλει επιτόκιο 9% για δεκαετή ομόλογα στην ελεύθερη αγορά»


Ο Χελμάιερ επισημαίνει ότι οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί το κόστος της εργασίας. «Πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν στην Ελλάδα ένα κέντρο επενδυτικής δραστηριότητας» λέει στην Die Welt ο οικονομολόγος, αναφέροντας ενδεικτικά την Philip Morris, την Hewlett Packard και την SAP. Ο Φόλκερ Χελμάιερ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα μπορούν τώρα να υλοποιηθούν σε πολύ πιο σταθερές βάσεις από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Πιο προσεκτική είναι η Σιμόνε Μπέρινγκερ της Suddeutsche Zeitung, η οποία αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τις κινήσεις των hedge funds, ωστόσο και η ίδια διακρίνει στις επενδύσεις τους σε ελληνικές τράπεζες ελπιδοφόρα μηνύματα. Στο ρεπορτάζ της η Σιμόνε Μπέρινγκερ υπενθυμίζει ότι ακόμη και εάν σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να καλυφθούν από τις κεφαλαιαγορές. «Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει στην ελεύθερη αγορά επιτόκιο της τάξεως του 9% για δεκαετή ομόλογα. Και αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της», δηλώνει στην Suddeutsche Zeitung ο οικονομολόγος της Commerzbank Κρίστοφ Βάιλ.

Η ανάπτυξη δεν αντέχει νέα μέτρα λιτότητας


Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι οποίες καταγράφονται και στην συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως σημειώνει η Die Welt, αγκάθι για την ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένει το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Οι αναλυτές δίνουν έμφαση στο γερμανικό «όχι» στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ήδη χθες στο Spiegel-Online ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ζήτησε από τη Γερμανία ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με αιχμές μάλιστα για το Βερολίνο. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της», είπε χαρακτηριστικά ο Σόρος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Citigroup Βίλεμ Μπουίτον, ο οποίος αναμένει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, οι γερμανοί αναλυτές δεν διακρίνουν στο Βερολίνο την πολιτική βούληση για νέο «κούρεμα» του χρέους. Μάλιστα σήμερα η Tagesspiegel υπενθυμίζει ότι το τεράστιο χρέος της Ελλάδας δεν οφείλεται μόνο στην ύφεση αλλά και στην πολιτική λιτότητας που επεβλήθη στην Αθήνα. Εφόσον λοιπόν η Γερμανία δεν συναινεί στην απομείωση του ελληνικού χρέους, αυτό για να γίνει βιώσιμο απαιτείται διαρκής ανάπτυξη. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους εκείνοι που με αφορμή ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα ζητήσουν από την Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.



Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος - Deutsche Welle