Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ για τα προαπαιτούμενα –Εκκρεμεί ένα για την εκταμίευση

Την ικανοποίηση του για την προώθηση όλων των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων, με εξαίρεση μία η οποία αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη από το ελληνικό κοινοβούλιο, εξέφρασε με δήλωση του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι διαδικασίες έγκρισης αναμένεται να ολοκληρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια έως τις 29 Ιουλίου και αμέσως μετά θα απελευθερωθεί απο τον ευρωπαϊκό προσωρινό μηχανισμό διάσωσης η δόση των 2,5 δισ ευρω προς την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο προαπαιτούμενο μέτρο αφορά τη διαδικασία της κινητικότητας στην παιδεία και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει στην Ολομέλεια ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σημειώνεται ότι εκτός των 2,5 δισ ευρω η Ελλάδα θα εισπράξει 1,5 δισ ευρω απο τα κέρδη των ελληνικών ομόλογων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ενω τη Δευτέρα 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ προκείμενου να εγκρίνει τη συνεισφορά του στην παρούσα δόση της τάξης του 1,8 δισ ευρω.

Η πλήρης δήλωση του Προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούλιο αναμένεται να εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Tα 2,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και 1,5 δισ. θα προέλθουν από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP).



Η δήλωση Ντάισελμπλουμ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr