Στουρνάρας: Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός, και πρόσθεσε, «η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία».

«Ο μείζον στόχος σήμερα είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εφέτος, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, δηλαδή να ζητήσουμε μια δραστική μείωση του δημόσιου χρέους» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως είπε, «αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ θετική ροπή στην εξέλιξη των πραγμάτων και θα φέρει μπροστά την έξοδο από την κρίση».

Νωρίτερα
ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε πως «έκλεισε» η συμφωνία με την τρόικα, επομένως όπως δήλωσε, αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

«Μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2016 και τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα. Η εναπομείνασα προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό το 1ο τρίμηνο. «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προβλεπόμενου πρωτογενούς ελλείμματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, δηλαδή έγινε αρνητικός για πρώτη φορά από το 1968. Αυτό είναι πολύ καλά νέα για το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και για την ανταγωνιστικότητα. Βέβαια, δυσκολεύει κατά τι τη δημοσιονομική προσαρμογή», επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι οι εξαγωγές αγαθών πηγαίνουν αρκετά καλά και συνεχίζουν και στο 1ο δίμηνο του έτους. Τα πιο θετικά νέα είναι ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Οι τουρίστες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 16 εκατ. εφέτος. Η θετική εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ίσως είναι το καλύτερο νέο που είχαμε μέχρι σήμερα. Θυμίζω ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε φτάσει σε ένα ύψος ρεκόρ το έλλειμμά του το 2008 και φέτος περιμένουμε να είναι περίπου μηδενικό για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η πιο αρνητική εξέλιξη μέχρι τώρα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας που έφτασε το 27,6%, παρά τη βελτίωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» πρόσθεσε.

«Οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αναμένονται να είναι τέτοιες, ώστε να ανατρέψουν το βασικό μακροοικονομικό μας σενάριο. Η θωράκιση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με τη μεταβίβασή τους στην Τράπεζα Πειραιώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε.

Κλείνοντας
την ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «ο τρόπος που επιδιώκουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη σήμερα, είναι ο πλέον ορθολογικός κατά την άποψή μου και με το μικρότερο κόστος για τη χώρα και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού».

«Όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν εντός της Ευρωζώνης, ψεύδονται ασυστόλως. Τέλος, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση αυτή υποστηρίζεται από υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όχι μόνο για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά για να αλλάξει και την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Ο βαθμός συνεργασίας και αμοιβαιότητας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε ετερόκλητες ιδεολογικά δυνάμεις δεν έχει προηγούμενο στη νέα Ελληνική ιστορία και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον», είπε ο υπουργός.
Πηγή: skai.gr