Ο Σόιμπλε δείχνει Λευκωσία Κομισιόν και ΕΚΤ

Στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup για τη δανειακή βοήθεια προς την Κύπρο, η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης των μικροκαταθετών από την εισφορά, υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ, σεβάστηκαν την ρύθμιση για τη διασφάλιση των καταθέσεων», δήλωσε χθες στο ενημερωτικό μαγκαζίνο του ARD ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτή η ευρωπαϊκή ρύθμιση προβλέπει την πλήρη προστασία καταθέσεων μέχρι τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Για την απόφαση του Eurogroup που θέλει και τους μικροκαταθέτες να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε υπεύθυνους την κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. «Εκείνοι προέκριναν τη λύση αυτή και θα πρέπει τώρα να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός. Παρά τις επιφυλάξεις του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόρριψη της απόφασης των Βρυξελλών. Εάν το κυπριακό νομοθετικό σώμα πει «όχι», οι τράπεζες της χώρας θα πτωχεύσουν. «Και τότε η Κύπρος θα περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης διαψεύδουν τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Η απόφαση αυτή θα έχει ολέθριες επιπτώσεις»

Στο μεταξύ ο γερμανός οικονομολόγος και μέλος του «Συμβουλίου των σοφών της γερμανικής οικονομίας» Πέτερ Μπόφινγκερ καλεί τους «27» να ανακαλέσουν την απόφαση για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο καθηγητής Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι αυτή η ντε φάκτο απαλλοτρίωση θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά συνιστά απειλή και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά της ευρωζώνης». Ο γερμανός οικονομολόγος καλεί το Eurogroup να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή, προειδοποιώντας πως «σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση αυτή θα έχει ολέθριες επιπτώσεις». Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέα όξυνση της «ευρωκρίσης» και το κόστος της θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα κεφάλαια που εξοικονομούνται δια του κουρέματος των καταθέσεων, υποστηρίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ και εξηγεί: «Με τη συμμετοχή των καταθετών θα υποστεί ρήγμα ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Όπως διευκρινίζει ο γερμανός καθηγητής, τον Οκτώβριο του 2010 αμφισβητήθηκε ο πρώτος πυλώνας, που είναι η απεριόριστη ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Και έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν θεωρούνται ασφαλή. «Τώρα έσπασε και το δεύτερο ταμπού , οι καταθέσεις των αποταμιευτών», λέει χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κι άλλοι αποταμιευτές σε άλλες χώρες της Ευρώπης να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Πηγή: Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος / afp /dpa
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: skai.gr