Άγκυρα: Μην επενδύετε στην Κύπρο επενδύστε στην Τουρκία!

Κάλεσμα στους ξένους επενδυτές να μην... επενδύσουν στις κυπριακές τράπεζες, αλλά στις τουρκικές, απηύθυνε στους ξένους επενδυτές ο τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ενώ ο «τουρκοκύπριος πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ παρομοίασε εμμέσως την Κύπρο με τη Λιβύη και το Σουδάν, προσθέτοντας ότι «ο νότος είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση»...

«Οι επενδυτές που
δανείζουν χρήματα σε ελληνοκυπριακές τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά• αυτή (η οικονομική) κρίση θα μπορούσε να τους επηρεάσει πάρα πολύ. Είναι καλύτερα γι' αυτούς να επενδύσουν σε τουρκικές τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.

Δηλώνοντας ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο, ο Μπαγίς ισχυρίστηκε επίσης ότι «αν το Σχέδιο Ανάν (για την επανένωση της Κύπρου) είχε γίνει δεκτό το 2004, «το ελληνικό τμήμα της Κύπρου δεν θα αντιμετώπιζε σήμερα οικονομική κρίση, επειδή θα υπήρχαν επενδύσεις, έσοδα από τον τουρισμό και μια θετική ατμόσφαιρα.»

Ο Μπαγίς πρόκειται να επισκεφθεί το Δουβλίνο την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με την Ιρλανδία, (που διαδέχεται την Κυπριακή προεδρία) σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας στην ΕΕ μετά από δυο χρόνια «παγώματος» της σχετικής διαδικασίας. Ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ιρλανδοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει την αισιοδοξία τους για το άνοιγμα τουλάχιστον ενός κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους αφότου η Άγκυρα πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις της με την ΕΕ, μετά και την προεδρία της Κύπρου στην Ένωση. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται επίσης να αναλάβει μια σειρά από εντατικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ που περιλαμβάνουν συναντήσεις με τους «ηγέτες – κλειδιά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, η ατζέντα των συναντήσεων του Ερντογάν περιλαμβάνει επίσκεψη στην Αυστρία τον Φεβρουάριο, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθούν την Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ τον Ιανουάριο, για να αποστείλει «σημαντικά μηνύματα προς την ΕΕ.»

Σχολιάζοντας από την πλευρά του τις οικονομικές δυσκολίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» δήλωσε ότι δεν ελήφθη αίτημα για βοήθεια, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την οικονομική κρίση. Ο Μπαγίς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τη «νότια Κύπρο», αν η Λευκωσία υπέβαλε σχετικό αίτημα στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

«Η Τουρκία έχει πρόσφατα βοηθήσει χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση όπως η Λιβύη και το Σουδάν. Ωστόσο, η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία συνιστά εμπόδιο για τη δημιουργία διμερών σχέσεων, καθώς και για οικονομική βοήθεια ", δήλωσε ο Κιουτσούκ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στο νότο» πρόσθεσε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας