Κλείσιμο

Πτώση στις αγορές λόγω Ιταλίας – Αναλυτές: Στο χείλος της αβύσσου η χώρα

Βουτιά 3,49%, στις 15.151,70 μονάδες, κατέγραφε τη Δευτέρα, μετά τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με το αρνητικό κλίμα να συμπαρασύρει όλες τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Στη γείτονα όλοι οι κλαδικοί δείκτες βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο, με το ιταλικό spread στα δεκαετή ομόλογα να φτάνει τις 360 μονάδες και να εκτινάσσει το κόστος δανεισμού, τη στιγμή που την Παρασκευή η διαπραγμάτευση έκλεισε στις 323 μονάδες.

Πτώση 1,44%, στις 7.734,4 μονάδες νωρίτερα και στο χρηματιστήριο τη Μαδρίτης. Αρνητικό πρόσημο 0,23% και για τον αγγλικό FTSE 100 στις 5,900,58 μονάδες. Ο γερμανικός DAX 30 στην Φρανκφούρτη καταγράφει επίσης πτώση 0,47% στις 7.482,92 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,60% στις 3.583,54 μονάδες.

«Σήμερα οι πάντες
εστιάζουν στην Ιταλία, και όχι στην Ισπανία και την Ελλάδα. Τα ανησυχητικά νέα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προέχουν» δήλωσε αναλυτής.

«Η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» δήλωσε χαρακτηριστικά κάποιος άλλος.

Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ιταλία εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε τηλεφωνική του συνέντευξή στην εφημερίδα La Repubblica.

Σημειώνεται ότι ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προτίθεται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι επιδιώκει την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία στις εκλογές.

«Ανησυχώ, όχι για εμένα, αλλά για αυτά που βλέπω» δήλωσε χαρακτηριστικά o ιταλός πρωθυπουργός. Εξηγώντας τους λόγους της απόφασής του, τόνισε ότι δεν ένοιωθε πλέον ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί, ενώ επέλεξε το Σάββατο για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του oύτως ώστε να «απορροφήσουν» καλύτερα την είδηση οι αγορές έως τη Δευτέρα.

O επόμενος ηγέτης της Ιταλίας δεν έχει επιλογή παρά να συνεχίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ανέφερε για τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα ο το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν.

Ο Άσμουσεν επαίνεσε την κυβέρνηση Μόντι ότι «κατάφερε πολλά σε μικρό διάστημα: κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προώθησε τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM/ EFSF Κλάους Ρένγκλινγκ σημείωσε στη Suddeutsche Zeitung ότι οι αγορές έχουν επιβραβεύσει τη γείτονα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr