Moody's: Υποβάθμιση ESM & EFSF – συνέχιση της χρηματοδότησης από Ευρώπη

Τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, ESM και EFSF αντίστοιχα, υποβάθμισε χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Moody's από την κατηγορία Aaa στην Aa1.

Παράλληλα, η προοπτική (outlook) των μηχανισμών διατηρείται αρνητική και στις δύο περιπτώσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στους ερχόμενους 12 μήνες ο οίκος επιφυλάσσεται να υποβαθμίσει εκ νέου την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση των μηχανισμών με την πολύ πρόσφατη (20 Νοεμβρίου) υποβάθμιση του αξιόχρεου του γαλλικού δημοσίου, αλλά και με τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν εγερθεί, όσον αφορά ορισμένους βασικούς χρηματοδότες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά και του προγενέστερου φορέα, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή τους ο ESM και το EFSF αναφέρουν πως δεν συμφωνούν με την απόφαση του οίκου Moody's.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης δεν λαμβάνει υπόψη της το εξαιρετικό ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του μηχανισμού, την πολιτική του δέσμευση και την δομή των κεφαλαίων του.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η υποβάθμιση αυτή με κανέναν τρόπο δεν θα εμποδίσει τον ESM να παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.
Πηγή: skai.gr