Κλείσιμο

Σε χαμηλά τριετίας η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλά τριετίας κατέρρευσε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για σταθεροποίησή του, και παρά την απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων.

Η μηνιαία έρευνα της ΕΕ κατέδειξε ότι ο σχετικός δείκτης υποχώρησε αυτόν το μήνα στις 85 μονάδες από 86,1 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο του 2009, όταν η Ευρωζώνη υπέφερε από βαθιά ύφεση λόγω της τραπεζικής κρίσης.

Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Όσον αφορά στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οι οικονομολόγοι αναμένουν νέα πτώση του ΑΕΠ.

Ο δείκτης καταγράφει κάθοδο για επτά συνεχείς μήνες, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, με πολλά από τα κράτη – μέλη να βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες της Κομισιόν ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε -1,34 μονάδα από -1,18 μονάδα τον Αύγουστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο δείκτης κλίματος
στη βιομηχανία μειώθηκε στις -16,1 μονάδες από -15,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης στις υπηρεσίες σημείωσε πτώση στις -12 μονάδες από -10,8 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε και αυτός στις -25,9 μονάδες από -24,6 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια «χαμένη δεκαετία» οικονομικών προβλημάτων και υψηλής ανεργίας, προειδοποιεί στο μεταξύ σε έκθεσή του ο λογιστικός οίκος Ernst & Young. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική επί πολλά χρόνια και ότι ο αριθμός των ανέργων στις 17 χώρες-μέλη σύντομα θα ξεπεράσει τα 19 εκατομμύρια.
Πηγή: skai.gr