Η γερμανική Bundesbank η μόνη που καταψήφισε το σχέδιο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μπορεί να πέτυχε την υπερψήφιση του προγράμματος απεριόριστης αγοράς ομολόγων από Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, ωστόσο δεν κατόρθωσε να κερδίσει την υποστήριξη όλων των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης.

Η μία αρνητική ψήφος ήρθε από την πλευρά της Γερμανίας, με τον επικεφαλής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και να αντιτίθεται στο σχέδιο Ντράγκι, παρά τις προσπάθειες συνεννόησης που είχαν προηγηθεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Στις πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις, όπως και προηγουμένως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, επανέλαβε τη συχνά τεκμηριωμένη επικριτική του στάση προς την αγορά κρατικών ομολόγων [από την ΕΚΤ]», σχολίασε η γερμανική κεντρική τράπεζα σε γραπτή δήλωσή της.

«[Ο κ. Βάιντμαν] αντιλαμβάνεται αυτές τις αγορές ως ισοδύναμες με τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω της εκτύπωσης χρήματος», καταλήγει η γερμανική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συνθήκη ίδρυσής της, η ΕΚΤ δεν έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτεί απ’ ευθείας οποιοδήποτε κράτος, ενώ πρωταρχικός σκοπός της Τράπεζας είναι η εξασφάλιση της αγοραστικής δύναμης του ευρώ και η σταθερότητα του πληθωρισμού.

Στο πλευρό του κ. Βάιντμαν
είχαν ταχθεί διάφοροι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την υποστήριξή τους είχαν επίσης εκφράσει ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, και, με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρά ταύτα, η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος είχε αποσαφηνίσει πως στηρίζει την πρωτοβουλία Ντράγκι, παραμένοντας όμως σύμμαχος του Βάιντμαν.

Πέραν από τα γεγονότα του σήμερα, αβέβαιο παραμένει το τι σημαίνει η σημερινή ψήφος Βάιντμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, κατά τις τελευταίες εβδομάδες ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είχε εκφράσει την επιθυμία να παραιτηθεί ως πράξη διαμαρτυρίας έναντι του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πείσθηκε όμως να παραμείνει στη θέση του έπειτα από παράκληση του Βερολίνου.

Εάν η στάση του κ. Βάιντμαν
κατά τη σημερινή ψηφοφορία ήταν απλώς μία συμβολική πράξη προσωπικής αντίθεσης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τότε ίσως να μην υπάρξει κάποιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Εάν όμως η σημερινή κίνηση προμηνύει την παραίτηση Βάιντμαν ή μία γενικότερη αντίσταση της βαρυσήμαντης Bundesbank στο πρόγραμμα, τότε ίσως ο δρόμος του Μάριο Ντράγκι αποδειχθεί αρκετά δύσβατος κατά τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης