Κλείσιμο

Λευκωσία: Κανένα απολύτως ζήτημα στάσης πληρωμών

Κανένα απολύτως ζήτημα ρευστότητας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το κυπριακό κράτος, και δεν τίθεται ζήτημα στάσης πληρωμών, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσης Σιαρλή.

Όπως είπε, δημιουργήθηκε αχρείαστη ανησυχία στους πολίτες, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, υπάρχουν οι μηχανισμοί για να εξασφαλιστεί οποιοδήποτε ποσό είναι αναγκαίο, ώστε το κράτος να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τρόπους που η κυβέρνηση θα κινηθεί για να καταστεί εφικτή η εξασφάλιση της ρευστότητας, επισημαίνοντας μόνο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα και μέσω των τραπεζών.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η τρόικα φέρεται ενοχλημένη από τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης.

Πληροφορίες λένε ότι στις διάφορες επαφές με το κλιμάκιο γίνονταν συνεχείς αναφορές για τη δυνατότητα εξασφάλισης διακρατικών δανείων από τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός το οποίο φαίνεται πως προκάλεσε ενόχληση στο ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει φημολογία για αορίστου διάρκειας αναβολή στην κάθοδο της τρόικας στη Μεγαλόνησο, και όχι απλώς μερικών ημερών.

Με αφορμή την αναβολή επίσκεψης του κλιμακίου στη Μεγαλόνησο, τα σενάρια περί στάσης πληρωμών φούντωσαν, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του κ.Σιαρλή.
Πηγή: skai.gr