Εθνική Τράπεζα: Δεν παρεμβαίνουμε σε πολιτικές και προεκλογικές αντιπαραθέσεις

Απάντηση στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής της για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή έδωσε η Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η μελέτη απαντά κατηγορηματικά σε σωρεία αναλύσεων και σχολίων που επιχειρηματολογούν κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και δεν παρεμβαίνει σε πολιτικές και προεκλογικές αντιπαραθέσεις.

Σε ανακοίνωσή της μετά από συνάντηση της διοίκησης με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Εθνική σημειώνει πως «η μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών μελετών της Εθνικής Τράπεζας εντάσσεται στη σειρά μελετών που εκδίδονται περιοδικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και, κάθε φορά, περιέχουν αναλύσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις για την συγκυρία και την ελληνική οικονομία».

Η μελέτη «έγινε με επιστημονική αρτιότητα, στη βάση του συγκεκριμένου μακροοικονομικού υποδείγματος που την συνοδεύει, προκειμένου να είναι ελέγξιμα τα πορίσματα και η αντικειμενικότητά της.

Αποδεικνύει με τρόπο ισχυρό ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό και δεν συνιστά, ούτε θα μπορούσε να συνιστά, επιλέξιμη εναλλακτική. Κατά συνέπεια, η μελέτη απαντά κατηγορηματικά σε σωρεία αναλύσεων και σχολίων εντός και, κυρίως, εκτός Ελλάδας, που επιχειρηματολογούν κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Εκτιμά, τέλος, ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνημένης με τους εταίρους μας πολιτικής οικονομικής προσαρμογής, ώστε να διευκολυνθεί ο ελληνικός λαός στην σκληρή προσπάθειά του».

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προφανώς δεν παρεμβαίνει σε πολιτικές, πολύ περισσότερο σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: skai.gr