Κλείσιμο

Ντράγκι: Ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα στην Ευρώπη

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν «αποφασιστικά μέτρα» προκειμένου να «ενισχύσουν την οικονομική [τους] θέση και ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ομιλίας του στην ετήσια Δεξίωση της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών.

Ο κ. Ντάγκι είναι ο ιθύνων νους πίσω από την εντυπωσιακά επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ κατά τους τελευταίους μήνες, έχοντας εγκρίνει την εκταμίευση χαμηλότοκων τριετών δανείων ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ προς ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και την αγορά. Η κίνηση αυτή έχει επίσης συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς μέρος των δανείων έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική της ευρωζώνης. Επεσήμανε ότι η επαγρύπνηση των ευρωπαϊκών και κρατικών θεσμών πέτυχε μία «συνεκτική» πολιτική κατά της κρίσης, ενώ η βοήθεια προς τον τραπεζικό τομέα συνέβαλε στην αποφυγή μίας «κρίσης ρευστότητας», που θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αναφερόμενος σε φόβους ότι η ροή των δανείων προς τις τράπεζες μπορεί να αυξήσει υπερβολικά την διαθεσιμότητα χρήματος, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως «τα δειλά σημάδια σταθεροποίησης που βλέπουμε [...] δεν σημάνουν αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα», προσθέτοντας όμως ότι «το Ευρωσύστημα έχει ένα εύρος εργαλείων στη διάθεσή του για να απορροφήσει υπερβολική ρευστότητα» και ότι είναι «[οι υπεύθυνοι] είναι μονίμως άγρυπνοι εναντίον απειλών για την σταθερότητα των τιμών».

Ο κ. Ντράγκι δεν αναφέρθηκε στην επερχόμενη κρίσιμη συνέλευση του Eurogroup, που θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη στις 30 Μαρτίου και όπου θα συζητηθεί η αύξηση της συνδυασμένης δανειοδοτικής δυνατότητας των ευρωπαϊκών μηχανισμών υποστήριξης. Επικρότησε όμως τις προσπάθειες ενίσχυσης των μηχανισμών και την υλοποίηση του μόνιμου Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος