Κλείσιμο

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το PSI

Το δρόμο και για την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου ύψους 130 δισ. ευρώ ανοίγει η διαφαινόμενη επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, PSI.

Το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, θα ανακοινωθεί επίσημα μετά τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ,  το ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανήλθε στο 95,7%.

Για τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο θα εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει συνέντευξη τύπου στη μία μετά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο.

Στο Eurogroup, που συνεδριάζει στις τρεις μετά το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο των προσφορών για συμμετοχή στο PSI, έκλεισε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης


Μετά την εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής ακολουθεί:

  • Στις 8 το πρωί η επίσημη ανακοίνωση του ποσοστού συμμετοχής.
  • Στις 3 το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
  • Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στις 17:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου ανταλλαγή των παλαιών με τα νέα ομόλογα
  • Στις 15 Μαρτίου συνεδριάζει το ΔΝΤ για να αποφασίσει το μέγεθος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο της Ελλάδας
  • Στις 27 - 29 Μαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους βρετανικού δικαίου για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI
  • 11 Απριλίου αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων

    Λ. Παπαδήμος: Ανάγκη της μέγιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα
Ως σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την επιθυμητή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε την Πέμπτη.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της μέγιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος, καθώς ένα περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας και κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε δε μυωπική και παράλογη, τη στάση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων που είπαν όχι στο κούρεμα. Μεταξύ αυτών των ταμείων τα 3 μεγαλύτερα είναι των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δημοσιογράφων. Αναλυτικά η δήλωση Λ. Παπαδήμου ΕΔΩ.
Πηγή: skai.gr