Εκτιμήσεις για συμμετοχή τουλάχιστον 75% στο PSI

Τη στήριξή του στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη συμμετοχή των 30 μελών του με ομόλογα άξιας 81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, μόνο η συμμετοχή των μελών του καλύπτει το 39,3% του συνολικού στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η συμμετοχή θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75%, δήλωσε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν κατονομάζεται.

Εν τω μεταξύ, με τίτλους συνολικής αξίας 18 με 19 δισ. ευρώ που διακρατά για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων θα συμμετάσχει σύμφωνα με το Reuters η Τράπεζα της Ελλάδας στο κούρεμα των ομολόγων.

Οι πληροφορίες που έρχονται για το PSI είναι θετικές και το πρόγραμμα έχει θετικό αντίκτυπο στους δανειστές είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος.

Βέβαιος για την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκαγκ Σόϊμπλε.

Μιλώντας στην βαυαρική τηλεόραση είπε πως πιστεύει στην επιτυχία του εγχειρήματος και προέβλεψε ότι θα υπάρξει ικανοποιητική πλειοψηφία πιστωτών που θα αποδεχθεί την προσφορά.

Την πεποίθησή του ότι το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην οικονομική έκδοση της γαλλικής Le Figaro, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Όλι Ρεν.

«H έκβαση του ελληνικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων είναι προς το συμφέρον όλων», αναφέρει σε συνέντευξη στη γαλλική Le Monde, ο σύμβουλος της τράπεζας BNP Paribas και αντιπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Ζαν Λεμιέρ.

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, o Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κ. Ρεν, τόνισε ότι η προσφορά της Ελλάδας κλείνει αύριο το βράδυ στις 10μ.μ. Στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα και οι Βρυξέλλες θα κάνουν τον απολογισμό της κατάστασης.
Πηγή: skai.gr