Κλείσιμο

Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Θέματα οικονομικής ανάπτυξης θα κυριαρχήσουν στο αποψινό δείπνο εργασίας των «27» στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ελπίζει να αποσπάσει τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο μπορούν να προσελκυθούν ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων μέσω λεγόμενων project bonds από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Επί τάπητος επίσης η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία με τη Ρουμανία να συνεχίζει να μπλοκάρει την απόφαση. Προηγουμένως θα συνέλθει το Eurogroup για να εξεταστεί εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα εδώ

Θα υπαναχωρήσει το Βερολίνο;

Εκτός ατζέντας βρίσκεται πάντως το θέμα της ενίσχυσης του ESM με τη Γερμανία να εκτιμά ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Το Βερολίνο θέλει να κερδίσει περισσότερο χρόνο πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ως βασικός λόγος αναφέρονται οι καθυστερήσεις στο ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο 2ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχουν διαφανεί ακόμη οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της σημερινής Suddeutsche Zeitung, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φαίνεται διατεθειμένη να άρει τις αντιστάσεις της σε μια προσωρινή αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης από τα 500 στα 750 δισ. Μολονότι η Άγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να μην θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση του ESM, «ο υπόλοιπος κόσμος» το θεωρεί απαραίτητο για «ψυχολογικούς λόγους». «Δεν θα μπορέσουμε να αντισταθούμε για πολύ ακόμη σε αυτές τις πιέσεις», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι προς την εφημερίδα.

Πιθανότερο σενάριο να μην αντικατασταθεί το EFSF από τον ESM το καλοκαίρι, αλλά να διατηρηθούν καταρχήν και για έναν χρόνο και τα δυο ταμεία.

Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί στα τέλη Μαρτίου.

Αναλυτικότερα οι γερμανικές θέσεις εδώ
Πηγή: Πηγή: DPA / DAPD / AFPD / Κώστας Συμεωνίδης, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής