Απώλεια τριών μισθών το αποτέλεσμα μείωσης του κατώτατου μισθού

Σε 369 από 461 ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας από τη μείωση των κατώτατων αμοιβών κατά 20%.

Επίσης οι απώλειες θα είναι τρεις μισθοί ετησίως σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια από τη μείωση του κατώτατου μισθού ενώ τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν μειώσεις στο ύψος των κύριων συντάξεων κι ανάγκη για ένα νέο πιο σκληρό ασφαλιστικό σύστημα.

Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν σε όλους τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την κατάργηση της μετενέργειας καθώς με τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ορίζεται ως βάση ο νέος μειωμένος κατώτατος μισθός.

Διατηρούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ στο θέμα των επικουρικών φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για μεσοσταθμική μείωση κατά 15%.

Αναφερόμενος στο μισθολογικό, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σημασία στη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι σε χαμηλότερα επίπεδα

Έντονες αντιδράσεις πάντως προκαλεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ η διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά, που περιλαμβάνει τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και την κατάργηση της μετενέργειας (ισχύ των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους).

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης