Η πρώτη αγοραπωλησία ελαιόλαδου μεταξύ συνεταιρισμών Ελλάδας και Ιταλίας

Ήρθε η πρώτη αγοραπωλησία μετά τη συμφωνία συνεταιρισμών Ελλάδας και Ιταλίας για ελαιόλαδο καλής ποιότητας και ιχνηλασιμότητας

Σε μια χρονιά που η τιμή του ελαιολάδου καταγράφει ιστορικά χαμηλά και τα προβλήματα συσσωρεύονται, μια ακτίνα αισιοδοξίας έρχεται από τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ιταλικών συνεταιρισμών, που βασίζεται στο σύνθημα «μαζί, στην ποιότητα και ιχνηλασιμότητα». Το πρώτο βήμα υλοποίησης της συνεργασίας έγινε με την πώληση, αυτή την εβδομάδα, μιας ποσότητας χύμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την ΕΑΣ Πεζών προς τον συνεταιρισμό του Montalbano. H ελληνο-ιταλική σύμπραξη βασίζεται στο πρόγραμμα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, που υλοποιούν μαζί οι 4 Ε.Α.Σ. της Κρήτης Σητείας, Πεζών, Μυλοποτάμου και Μεραμβέλλου με το Consorzio Nationale degli Olivicoltori, που είναι μια τριτοβάθμια οργάνωση η οποία έχει μέλη 300 χιλιάδες περίπου Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς. Ενδιαφέρον να ενταχθεί σε αυτή τη σύμπραξη υπάρχει και από την ιταλική βιομηχανία ελαιολάδου.

«Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι εμείς σαν συνεταιρισμοί θα έχουμε απευθείας συναλλαγή με τους Ιταλούς, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανώλης Βακόντιος και προσθέτει: «Στη συζήτηση που είχαμε με τους Ιταλούς συμφωνήσαμε ότι αν θέλουμε στην ΕΕ να κερδίσουμε τον καταναλωτή θα πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα. Έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε πουλώντας ελαιόλαδο χύμα, που θα έχει καλή ποιότητα και πλήρη ιχνηλασιμότητα από το χωράφι του παραγωγού. Συζητάμε ακόμη την προοπτική να καταφέρουμε να βγάλουμε στην αγορά ένα κοινό ελαιόλαδο, με την επωνυμία «Μεσόγειος». Σύμβουλος των ελληνικών ΕΑΣ και συντονιστής της δράσης είναι η εταιρεία Άξιον Αγροτική».

Η συμφωνία, που βασίζεται στο πρόγραμμα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων του κανονισμού 867/08, στηρίζεται στην καλή ποιότητα και ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου. Υπάρχουν δύο προοπτικές σε αυτή τη συμφωνία, είτε να το πουλάνε χύμα οι Ενώσεις στους Ιταλούς είτε να το τυποποιούν και να το βγάζουν στην ιταλική αγορά με το δικό τους brand name. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπονται και δράσεις προώθησης του προϊόντος προς τις αγορές χωρών που δεν παράγουν ελαιόλαδο.

Την τριετία 2009-2012 σχεδιάστηκε και λειτούργησε μια ενιαία πλατφόρμα ποιότητας – με αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία – και ιχνηλασιμότητας που καταγράφει όλη την πορεία του λαδιού, ξεκινώντας από τον ελαιώνα. Το ελαιόλαδο θα πιστοποιείται από τον ιταλικό οργανισμό CSQA.

Στόχος αυτής της συνεργασίας, που και οι δυο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν και επεκτείνουν, είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο να ανταποκρίνεται στις πιο αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους  καταναλωτές παγκοσμίως.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Κρήτη, ο κ. Βακόντιος μας ανέφερε ότι «το καλό ελαιόλαδο πουλιέται σήμερα από 1,80 – 2,20 ευρώ το κιλό. Η Ένωσή μας αγοράζει το ελαιόλαδο που πάει για εμφιάλωση στα 2,16 ευρώ. Το ελαιόλαδο που πουλιέται χύμα κυμαίνεται 1,95 – 2 ευρώ».
Πηγή: Agrotypos.gr