ΕΕ: Ικανοποίηση για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Ικανοποίηση επικρατεί στην ΕΕ για την υιοθέτηση του δημοσιονομικού συμφώνου. Το σύμφωνο προβλέπει κυρώσεις στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη - μέλη, και σε αυτό συμφώνησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης είναι «η υιοθέτηση από κάθε κράτος - μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο.»

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ης Μαρτίου.

Για «πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση», έκανε λόγο ο «ισχυρός άνδρας» της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί βέβαιο ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη.

Τη Δευτέρα επετεύχθη συμφωνία και για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την 1η Ιουλίου, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί αρχικά. Ωστόσο, οι πόροι του παραμένουν στα 500 δισ. ευρώ στην παρούσα φάση.

Πάντως,στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι πιθανό να προστεθούν στα 500 δισ. ευρώ και τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα υπό μορφή εγγυήσεων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Aισιόδοξος για περαιτέρω ενίσχυση του ESM εμφανίστηκε εξάλλου ο Μάριο Μόντι, ενώ προς την κατεύθυνση εμφανίζεται να πιέζει και το ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr