Κλείσιμο

Το βράδυ η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα βρεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε συνάρτηση με το ποσοστό του κουρέματος θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα της αποψινής συνάντησης. Χθες η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενώ τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης, Μέρκελ και Λαγκάρντ αναμένεται να ασχοληθούν και με την επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση της Ουγγαρίας.

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας. Όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν προβλέπεται να ακολουθήσει συνέντευξη τύπου μετά τις ανεπίσημες επαφές των δυο.

Ρέσλερ: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη γερμανική πρωτεύουσα με τον γάλλο πρόεδρο, η Α. Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεδομένων των έντονων διαφωνιών στους κόλπους της ΕΕ, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ενδεχομένως να επιβληθεί καταρχήν μόνον στις 17 χώρες της ευρωζώνης. Η καγκελάριος παραδέχθηκε όμως ότι ο κυβερνητικός της εταίρος, οι Φιλελεύθεροι του αντικαγκελαρίου Φ. Ρέσλερ, διαφωνούν κατηγορηματικά.

Σε δηλώσεις του προς τη σημερινή Frankfurter Rundschau o πρόεδρος των Φιλελευθέρων υπογραμμίζει πολύ χαρακτηριστικά: «Επιμένω. Ένας τέτοιος φόρος πρέπει να ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, όχι μόνον για τις χώρες της ευρωζώνης. Απορρίπτω το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών όσον αφορά την εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».


Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης - Άρης Καλτιριμτζής